Back to Main

  Back to previous

 
  News

 
  Articles

 
  Press Room

 

 
Τρίδυμα με 13 χρόνια διαφορά

Περιοδικό "ΕΓΩ" 20/9-3/10/2005
Δρ. Ελένη Κοντογιάννη, Εμβρυολόγος-Γενετίστρια
Επιστημονική Διευθύντρια "IVF & Genetics"
 


«Η κρυοσυντήρηση εμβρύων εφαρμόζεται πολύ συχνά, φυσικά και στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι το ζευγάρι να μπορέσει να κάνει εμβρυομεταφορά αν η εξωσωματική δεν πετύχει και το ζευγάρι θέλει να προχωρήσει και σε δεύτερη προσπάθεια χωρίς η γυναίκα να χρειαστεί να πάρει ξανά φάρμακα. Όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι είναι απόλυτα ασφαλείς διαδικασίες. Βλέπουμε κι εμείς πολλά παιδιά να γεννιούνται με διαφορά ηλικίας, ενώ έχουν συλληφθεί στον ίδιο κύκλο. Συνήθως όμως οι γονείς αφήνουν ένα διάστημα 2-3 χρόνων για το δεύτερο παιδί. Στην Ελλάδα τα έμβρυα μπορούν να παραμείνουν στην κατάψυξη μέχρι 5 χρόνια. Η προσωπική μου άποψη είναι πως ακόμα κι αν υπάρχουν ηθικά διλήμματα, θα ήταν εντελώς ανήθικο να καταστραφούν τα έμβρυα τα οποία θα μπορούσαν να εμφυτευτούν σε έναν επόμενο κύκλο. Γι' αυτόν το λόγο συμφωνώ με αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ. Όταν ένα ζευγάρι τεκνοποιεί φυσιολογικά, δεν έχει καμία σημασία η ηλικιακή διαφορά μεταξύ των παιδιών. Γιατί λοιπόν να έχει όταν πρόκειται για εξωσωματική γονιμοποίηση;».

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να φανταστούμε πως ένα έμβρυο μπορεί να γεννηθεί 13 χρόνια μετά τη σύλληψή του. Με τη βοήθεια της ιατρικής εξέλιξης, όμως, πριν από λίγο καιρό έγινε πραγματικότητα!

Από τη Μελίνα Κατσαμά

Πριν από μερικούς μήνες στις ΗΠΑ γεννήθηκε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, το τρίτο παιδί της οικογένειας Μπίσλεϊ. Η είδηση θα μπορούσε να σχολιαστεί ως ασήμαντη αν η μικρούλα δεν είχε περάσει ως έμβρυο, πριν από την εμφύτευσή της, 13 ολόκληρα χρόνια στην κατάψυξη και συγκεκριμένα στους -235οC. H τεχνητή γονιμοποίηση του ωαρίου από όπου προήλθε η μικρή Λάιλα είχε δώσει στην οικογένεια 2 ακόμα παιδιά, που βέβαια σήμερα βρίσκονται στην εφηβεία και απέκτησαν μόλις τώρα την .τρίδυμη αδερφή τους.

Πώς άρχισαν όλα

Το ζεύγος Μπίσλεϊ γνωρίστηκε τη δεκαετία του 1980. Όταν στα τέλη της δεκαετίας αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη οικογένεια, τα πράγματα δεν ήρθαν όπως επιθυμούσαν Ωστόσο το όνειρό τους να αποκτήσουν παιδιά βρήκε τη λύση του στην τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έτσι, η μητέρα Ντέμπι Μπίσλεϊ, που σήμερα είναι 45 ετών και εργάζεται ως νοσοκόμα, στην αρχή του 1990 υποβλήθηκε σε κύκλους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε κλινική του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, από την οποία 9 έμβρυα καταψύχθηκαν σε υγρό άζωτο και 3 εμφυτεύτηκαν στη μήτρα της. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η Ντέμπι έχασε το ένα έμβρυο κι έτσι το ζεύγος γιόρτασε το 1992 τη γέννηση του Τζέφρι και της Καρλάιλ.

13 χρόνια μετά

Όμως, μετά την πάροδο 13 ετών οι Μπίσλεϊ αποφάσισαν να ξαναμπούν στην ίδια διαδικασία. Έτσι το ζευγάρι επανέλαβε την προσπάθεια και από τα 6 έμβρυα που αποψύχθηκαν επέζησαν τα 4 και εμφυτεύθηκαν στην Ντέμπι. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ένα από αυτά κατέφερε τελικά να αναπτυχθεί και έτσι να γεννηθεί η μικρούλα Λάιλα. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός, που εξέπληξε όχι μόνο την κοινή γνώμη αλλά και τους γιατρούς, αφού μέχρι πρότινος θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθούν πως ένα έμβρυο μπορεί να παραμείνει στην κατάψυξη για 13 ολόκληρα χρόνια βιώσιμο. Σήμερα ακόμα και η ίδια η μητέρα της δεν μπορεί να πιστέψει σε αυτό το θαύμα: «ακόμα και τώρα που τη βλέπω και τη φιλάω δεν μπορώ να το πιστέψω ότι είναι εδώ. Όταν γεννήθηκε κοίταξα τα υπέροχα γαλάζια μάτια της και είπα:"Καλώς ήρθες σπίτι"».


[ back ]