Back to Main

  Back to previous

 
  News

 
  Articles

 
  Press Room

 

 
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

Ιάκωβος Σούσης
MD, MSc, MRCOG
μαιευτήρας - γυναικολόγος
Μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων του Λονδίνου
Μέλος της Βρετανικής Εταιρίας Γονιμότητας
 


Πόσο συχνή είναι η υπογονιμότητα;

Υπολογίζεται ότι το 10%-15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν δυσκολία στη σύλληψη. Η πιθανότητα εγκυμοσύνης σε ένα γόνιμο ζευγάρι αναπαραγωγικής ηλικίας με συχνή σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις είναι 20% το μήνα (σε σύγκριση, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 80% και 90% στους μπαμπουίνους και στα κουνέλια).

Τι είναι η υπογονιμότητα και πού οφείλεται;

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία σύλληψης μετά 12 μήνες σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη και χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων. Η υπογονιμότητα οφείλεται κατά 30% στη γυναίκα, κατά 30% στον άνδρα και κατά το υπόλοιπο ποσοστό και στους δύο.

Ποια είναι τα αίτια της υπογονιμότητας;

Τα αίτια της υπογονιμότητας είναι:

Α. διαταραχές της ωορρηξίας
Β. ενδομητρίωση
Γ. απόφραξη σαλπίγγων
Δ. ανδρικός παράγων
Ε. ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις;

Η διερεύνηση του ζευγαριού περιλαμβάνει τη μελέτη όλων των ανωτέρω παραγόντων. Οι συνηθέστερες εξετάσεις είναι:
1. σπερμοδιάγραμμα
2. έλεγχος ωοθηκικής λειτουργίας με διακολπικό υπερηχογράφημα και ορμονικές εξετάσεις (FSH, LH, E2 την τρίτη ημέρα του κύκλου)
3. υστεροσαλπιγγογραφία

Ανάλογα με τα αποτελέσματα τω ανωτέρω εξετάσεων, μπορεί να γίνει λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση ή άλλες ειδικές εξετάσεις.

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Είναι η δεύτερη συχνότερη, μετά το ινομύωμα, γυναικολογική πάθηση. Το ενδομήτριο κολλά, αναπτύσσεται και λειτουργεί σε λάθος θέση. Το 30% με 50% των ασθενών με ενδομητρίωση εμφανίζουν υπογονιμότητα, ενώ ενδομητρίωση παρουσιάζουν το 20%-25% των υπογόνιμων ασθενών.

Η ηλικία επηρεάζει τη γονιμότητα;

Η καριέρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας καθυστέρησης της τεκνοποίησης. Όσο αυξάνεται η ηλικία ελαττώνονται οι σεξουαλικές επαφές, έχουμε λιγότερα και φτωχότερα ωάρια, αυξημένη συχνότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών, προβλήματα της μήτρας και αυξημένες αποβολές.

Πώς γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Οι ωοθήκες διεγείρονται φαρμακευτικά για να μεγαλώσουν ωάρια. Τα καινούρια φάρμακα είναι πολύ πιο φιλικά στη χρήση τους, αποτελεσματικά και ασφαλή. Αυτή η διαδικασία παρακολουθείται στενά με υπερηχογραφήματα και ορμονικές εξετάσεις. Όταν τα ωάρια ωριμάσουν γίνεται ωοληψία με υπερηχογραφικό έλεγχο και τοπική αναλγησία. Τα ωάρια γονιμοποιούνται με το σπέρμα του συζύγου και τα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα δύο ή τρεις μέρες αργότερα.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Όσο πιο συστηματικά ερευνηθεί το ζευγάρι πριν από την προσπάθεια, τόσο μεγαλύτερα τα ποσοστά επιτυχίας. Αυτά εξαρτώνται σημαντικά από την ηλικία της γυναίκας και το αίτιο της υπογονιμότητας. Κυμαίνονται γύρω στο 35%-40% για γυναίκες κάτω των 40 ετών.

Η βλαστοκύστη έχει καλύτερα ποσοστά επιτυχίας;

Δυστυχώς, όχι. Αυξάνονται, ,όμως, οι πιθανότητες να μη γίνει καθόλου εμβρυομεταφορά.

Η ψυχολογία επηρεάζει τα ποσοστά επιτυχίας;

Η ψυχολογία είναι πολύ σημαντική. Ζευγάρια με θετική σκέψη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Αντίθετα, όσοι κρύβονται από τον περίγυρό τους έχουν αυξημένο άγχος, το οποίο σίγουρα δεν βοηθά. Η ψυχολογική στήριξη από τον ψυχολόγο του κέντρου εξωσωματικής ή από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Πόσο συχνές είναι οι δίδυμες κυήσεις;

Στο 70% των περιπτώσεων κυοφορείται ένα έμβρυο, στο 25% έχουμε δίδυμη κύηση ενώ σε ποσοστό μικρότερο από 1% παρουσίαζεται τρίδυμη κύηση. Γίνεται προσπάθεια να αποφύγουμε τις πολύδυμες κυήσεις και γι' αυτό μεταφέρουμε λιγότερα έμβρυα.

Σε πρόωρη εμμηνόπαυση γίνεται εξωσωματική γονιμοποίηση;

Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούνται ωάρια δότριας. Αυτά γονιμοποιούνται με το σπέρμα του συζύγου και τα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα της λήπτριας που θα τα κυοφορήσει.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πανάκεια;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί ένα μόνο από τα μέσα που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ζευγάρι την αντιμετωπίζει πριν φθάσει στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Μέχρι πόσες προσπάθειες μπορούν να καταβληθούν;

Το 90% των ζευγαριών θα συλλάβει μέσα σε 6 προσπάθειες. Μελέτες γυναικών που υποβλήθηκαν σε πολλαπλές προσπάθειες δεν έδειξαν προβλήματα υγείας. Δεν βρέθηκαν αυξημένα ποσοστά καρκίνου των ωοθηκών ή του μαστού σε αυτές τις γυναίκες. Σήμερα μάλιστα οι τεχνικές αυτές χρησιμεύουν για να διατηρήσουμε τη γονιμότητα ασθενών που πάσχουν από καρκίνο (π.χ. λευχαιμία) και υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Ποιες καινούργιες εξελίξεις αναμένονται;

Η κατάψυξη ωαρίων και ωοθηκικού ιστού θα μας επιτρέψει να μεγαλώνουμε τα ωάρια τεχνητά στο εργαστήριο, χωρίς οι γυναίκες να παίρνουν φάρμακα. Η προεμφυτευτική διάγνωση θα μας δώσει την ευκαιρία να μεταφέρουμε στη μήτρα έμβρυα υγιή, αυξάνοντας τα ποσοστά επιτυχίας και ελαττώνοντας τις πολλαπλές κυήσεις. Τα φαρμακευτικά σχήματα απλουστεύονται και η θεραπεία γίνεται πιο προσωποποιημένη για ιδανικά αποτελέσματα. Όλες αυτές οι εξελίξεις γρήγορα θα εισέλθουν στην κλινική πράξη και αναμένονται από την επιστημονική κοινότητα με ενθουσιασμό.


[ back ]