Back to Main

  Back to previous

 
  News

 
  Articles

 
  Press Room

 

 
«Ασπίδα» το νομοσχέδιο για την εξωσωματική  

 

Προστατεύει τα χιλιάδες ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και καταφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή «Ασπίδα» για την προστασία των 250.000-300.000 ζευγαριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας στη χώρα μας αποτελεί το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σύμφωνα με τους έλληνες επιστήμονες.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το νομοσχέδιο αυτό, που ψηφίστηκε χθες επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να θέσει όρια και προϋποθέσεις σε έναν χώρο που ως σήμερα αποτελούσε «ξέφραγο αμπέλι». Θετικά βλέπει το νομοσχέδιο ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Ι. Μεσσήνης.

Όπως αναφέρει στο «Βήμα» είναι πολύ σημαντικό ότι συστήνεται Εθνική Αρχή η οποία θα έχει τον έλεγχο και την εποπτεία των κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης. «Έτσι δεν θα υπάρχουν αυτενέργειες που θα ξεφεύγουν από τα επιστημονικώς παραδεκτά». Η βασική ένσταση ωστόσο του καθηγητή αφορά επίσης την Αρχή αλλά επικεντρώνεται στον τρόπο συγκρότησής της.

«Το θέμα του ποιος συγκροτεί την Αρχή είναι άκρως σημαντικό. Δεν μπορεί να ορίζεται από τον υπουργό, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, αφού πρόκειται για ένα καθαρά επιστημονικό όργανο που ασχολείται με λεπτά επιστημονικά ζητήματα και όχι για ένα πολιτικό όργανο».

Θετικό σημείο του νομοσχεδίου είναι και αυτό που αφορά την κάλυψη των δαπανών της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης από τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τον κ. Μεσσήνη. Ωστόσο «αν δεν γίνει το Προεδρικό Διάταγμα που θα ρυθμίζει το ζήτημα, το όλο θέμα θα παραμείνει αόριστο» προσθέτει.

Για ένα από τα πιο σύγχρονα και φιλελεύθερα νομοσχέδια σχετικά με το θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κάνει λόγο η εμβρυολόγος-γενετίστρια, δρ. Ελένη Κοντογιάννη. «Κατανοεί τις ανάγκες των ασθενών και τους βοηθάει να αποκτήσουν παιδί. Η πρόβλεψη για κάλυψη των δαπανών-τόσο των φαρμακευτικών όσο και αυτών της κλινικής διαδικασίας-από τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί σημαντική χείρα βοηθείας για τα υπογόνιμα ζευγάρια» σημειώνει η ειδικός.

Προσθέτει δε, ότι με δεδομένο το σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας στη χώρα μας το κράτος οφείλει να στηρίζει εκείνους που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, όπως προσπαθεί να στηρίζει και τις πολύτεκνες οικογένειες. Ιδιαίτερη προσοχή, πάντως, θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί στο ζήτημα της «παρένθετης» μήτρας για το οποίο έχουν εκφραστεί αντιδράσεις καθώς αρκετοί κάνουν λόγο για άνθηση ενός νέου εμπορίου. «Δεν πρέπει να υπάρχει αντάλλαγμα για τη διαδικασία όταν κάποια γυναίκα αποφασίζει να γίνει «δανεική» μητέρα» λέει, τονίζοντας πάντως ότι τα θέματα αυτά είναι πολύ λεπτά.

«Μπορεί να θεωρηθεί για παράδειγμα αντάλλαγμα, αν η γυναίκα αυτή λάβει κάποια αποζημίωση για τους μήνες κατά τους οποίους έλειψε από την εργασία της επειδή κυοφορούσε;» αναρωτιέται. Από την πλευρά του ο μαιευτήρας και χειρουργός γυναικολόγος κ. Ευ. Γκικόντες τονίζει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έπρεπε να είχε καταρτιστεί εδώ και καιρό ενώ πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη αυστηρότερο.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι κομίζει γλαύκα εις Αθήνας, αφού όλα τα ζητήματα που θίγει ήταν απαραίτητο να αντιμετωπιστούν. Και αυτό διότι η ίδια η πρόοδος της επιστήμης οδήγησε εκεί». Άκρως σημαντικό κρίνει ο κ. Γκικόντες το ζήτημα της κάλυψης των δαπανών της διαδικασίας από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα της παρένθετης μήτρας δηλώνει πως δεν πιστεύει ότι θα αποτελέσει πεδίο εκμετάλλευσης.

Όσον αφορά το όριο ηλικίας για τις γυναίκες που θέλουν να υποβληθούν στη διαδικασία, ο ειδικός κρίνει ότι το σωστότερο είναι το πεντηκοστό. Πολλά είναι τα ηθικά διλήμματα που εγείρονται σε ζητήματα τα οποία άπτονται θεμάτων όπως αυτά της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και οι απαντήσεις περί ηθικής ποικίλλουν ανάλογα με τις εποχές και τις εμπειρίες.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με τη σύμβουλο γενετικής κυρία Λουκία Κατσίχτη «ως κράτος πρέπει να θέσουμε ένα όριο ή ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε και έτσι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει σημαντικά κενά». Ελαστική εμφανίζεται η κυρία Κατσίχτη σχετικά με το όριο ηλικίας των γυναικών. «Πρόκειται για πολύπλοκο ζήτημα. Πώς μπορεί κάποιος να δώσει το δικαίωμα σε μια γυναίκα 50 ετών να κάνει παιδί και να το στερήσει από μια γυναίκα 55 ετών;».

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ


.

[ back ]