Back to Main

  Back to previous

 
  News

 
  Articles

 
  Press Room

 


 
  Εξωσωματική μέσω Internet
   Δευτέρα 22 Μαρτίου 1999, Το Βήμα

Σκέφτεστε να αποκτήσετε παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση; Αναρωτιέστε ποια είναι η όλη διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ή μήπως έχετε ήδη απευθυνθεί σε τρεις ειδικούς και ακούσατε πέντε διαφορετικές γνώμες; Χαλαρώστε και ανοίξτε το κομπιούτερ σας. Όλες οι πληροφορίες που αναζητείτε βρίσκονται στον κυβερνοχώρο. Όλες! Περιέχονται σε ένα site (ηλεκτρονική ιστοσελίδα) που δημιουργήθηκε ειδικά για σας…. Με αναλυτικά κείμενα (στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα) για οτιδήποτε αφορά την εξωσωματική, εντυπωσιακές φωτογραφίες, αφηγήσεις και εκπληκτικά βίντεο! Μοναδική περιήγηση στο θαυμαστό κόσμο της δημιουργίας της ζωής, στην οποία ξεδιπλώνονται καρέ καρέ όλα τα στάδια της εξέλιξης. Από τη στιγμή της εμβρυογένεσης και της αρχικές διαιρέσεις του ανθρώπινου εμβρύου ως και τον τοκετό.

Το site αυτό κατασκευάσθηκε από ελληνική ομάδα επιστημόνων (την ομάδα εξωσωματικής IVF & Genetics) για την ενημέρωση των ζευγαριών που σκέφτονται να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά αφορά όλους. "Απευθύνεται κυρίως αλλά όχι μόνο σε όσους θέλουν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση ή γενικότερα έχουν προβλήματα υπογονιμότητας" λέει προς το "Το Βήμα" η δρ Ελένη Κοντογιάννη, εμβρυολόγος, γενετιστής του Κέντρου Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η οποία είναι και υπεύθυνη για το site. "Είναι πολύ σημαντικό γι' αυτούς τους ανθρώπους να γνωρίζουν από πριν τι πρόκειται να γίνει, πως και γιατί. Μέσα από την ιστοσελίδα μας τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν, να δουν και να ακούσουν τα πάντα. Από τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται γι' αυτές τις περιπτώσεις ως και τους εσωτερικούς χώρου του Κέντρου μας.

Επιπλέον παρέχονται και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες για επιστήμονες ή φοιτητές σχετικά με τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις στην στην εξωσωματική και τη γενετική, τις σχετικές εργασίες και τα συνέδρια που διεξάγονται και η δυνατότητα να επισκεφθούν τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του κόσμου".

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ειδικούς και μη παρουσιάζουν τα βίντεο της ιστοσελίδας, στα οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα μια μικροχειρουργική επέμβαση ωαρίου, την εμβρυογένεση, τους μηχανισμούς του DNA και πως αυτό αναδιπλασιάζεται.

Τέλος, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, υπάρχει η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αποστείλουν όλες τις ερωτήσεις που ίσως έχουν και να υπάρξει άμεση απάντηση είτε με e-mail είτε μέσω τηλεφώνου. Όλες οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα ανανεώνονται κάθε 15 μέρες από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου.

Αμαλία Βεβελάκη

Ελάτε να "σερφάρουμε"...
Εισιτήριο η διεύθυνση www.ivf.gr.
Το ηλεκτρονικό ταξίδι ξεκινά
Ξεναγός μας η δρ Κοντογιάννη

 1. WELCOME...
  Το πανέμορφο πλασματάκι που θα δείτε να σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα (site) είναι ένα απο τα μωράκια που έχουν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση. Δεξιά από τη φωτογραφία βρίσκονται τα περιεχόμενα .Οι επιλογές που έχετε είναι πολλές. Για να μη χαθείτε την πρώτη φορά, ακολουθήστε μας...Meet the team. Εδώ οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν την τετραμελή ομάδα των επιστημόνων της εξωσωματικής μονάδας .Υπάρχουν όλα τα βιογραφικά και οι φωτογραφίες.
  Newsroom. Όλες οι νέες πληροφορίες για την εξωσωματική γονιμοποίηση και τη γενετική.
  Links. Απευθείας σύνδεση "με ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες" και άλλα ινστιτούτα.

 2. ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  "Κλικ" στο Gallery και... Welcome to the Gallery.
  Ετοιμαστείτε…..Για τα μάτια σας μόνο! Επιλέγουμε Photos και ναι! Δεκατρείς μοναδικές φωτογραφίες από όλα τα στάδια της εξωσωματικής μας εξηγούν το "θαύμα" της ζωής...

  Inseminated oocyte. Λίγο πριν από τη γονιμοποίηση. Ο κύκλος που διακρίνεται στο κέντρο είναι ένα ωάριο. Γύρω του κολυμπούν χιλιάδες σπερματοζωάρια. Η μάχη είναι αδυσώπητη. Μόνο ένα από αυτά θα καταφέρει να γίνει ...άνθρωπος.

  Hatched blastocyst.Εκκολαπτόμενη βλαστοκύστη. Πρόκειται για το στάδιο εκείνο της εξωσωματικής στο οποίο το έμβρυο είναι έτοιμο να εμφυτευθεί στη μήτρα.

  Normally fertilised. Ωάριο που έχει γονιμοποιηθεί φυσιολογικά. Διακρίνονται καθαρά και οι δύο πυρήνες (ωαρίου-σπερματοζωαρίου).

  Cleavage stage embryos before embryo transfer. Έμβρυα (ναι, ναι, όλοι από εκεί ξεκινήσαμε) λίγο πριν από τη μεταφορά τους στη μαμά (μήτρα).

 3. ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ
  Θέλετε κάτι πιο εντυπωσιακό; Συνεχίζουμε ... "Κλικ" στα Videos. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα από τα 11 βίντεο που θα βρείτε στην ιστοσελίδα. Περιμένετε λίγο ώσπου να "φορτώσει" το πρόγραμμα και.

  Mitosis. Η διαδικασία πολλαπλασιασμού των κυττάρων στον οργανισμό

  ICSI. Μικροχειρουργική ωαρίου για την αντιμετώπιση της ανδρικής στειρότητας. Μπορείτε να δείτε όλη την εργαστηριακή διαδικασία για την τοποθέτηση του σπερματοζωαρίου στο ωάριο. Πάρα πολύ καλό!

  Early human development (Το ψηφίζουμε ως το καλύτερο!). Όλα τα στάδια της εξέλιξης του εμβρύου (μέσα στον αμνιακό σάκο)από τη στιγμή της σύλληψης ως τον τοκετό. Οι εννέα πρώτοι μήνες της δημιουργίας μας σε 21 δευτερόλεπτα! Άψογο...

  DNA structure 3D. Η αντιγραφή του DNA πριν από τη διαίρεση των κυττάρων. Συνεχής διαδικασία ανανέωσης του οργανισμού .

 4. GUIDED TOUR
  Περιήγηση στους χώρους
  Μπορείτε να δείτε όλους τους εσωτερικούς χώρους της εξωσωματικής μονάδας του Κέντρου (6 φωτογραφίες). Από την αίθουσα υποδοχής ως το εργαστήριο εμβρυολογίας. Επιλέγετε την εικόνα που θέλετε και αυτή εμφανίζεται σε μεγάλες διαστάσεις στην οθόνη του υπολογιστή σας.

  Embryo freezing
  Ο χώρος κατάψυξης των εμβρύων μετά την εξωσωματική

  Embryology laboratories
  Το εργαστήριο εμβρυολογίας

  Επιπλέον, αν ο υπολογιστής σας διαθέτει κάρτα ήχου, προχωρήστε κάτω από τις φωτογραφίες στο Listen to the music your embryos are listening. "Κλικ" στο wav 6.07 Mb και ναι! Αυτό που θα ακούσετε είναι Μότσαρτ (κονσέρτο για πιάνο Νο.21). Είναι η μουσική που το προσωπικό του Κέντρου έχει επιλέξει για να ακούν τα έμβρυα αλλά και οι ίδιοι σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του (εργαστήρια και χειρουργεία).

[ back ]