VOTRE BEUTE SANTE ΑΝΟΙΞΗ 2003
10 Ερωτήσεις για το γυναικολόγό μας.
Ξεκινήστε την πιο σημαντική σας σχέση … με τις σωστές ερωτήσεις.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ

1. "ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ ΧΑΠΙ;"
4% μόνο των Ελληνίδων χρησιμοποιούν το χάπι έναντι 60% στην Ευρώπη. Και όμως, πρόκειται για μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης που βελτιώνει επίσης τις δυσκολίες της περιόδου. Τα φάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι συνδυασμός οιστρογόνων και προγεστερινοειδκών. Στο εξωτερικό όμως υπάρχουν και τα mini-pills που στηρίζονται μόνο στα προγεστερινοειδή. Οι μεγάλες εταιρείες παρουσιάζουν συνέχεια νέα προϊόντα που περιορίζουν τις συνηθισμένες παρενέργειες των αντισυλληπτικών όπως η ναυτία, ο πόνος στο στήθος και η ελαφριά αύξηση βάρους. Όλα αυτά όμως αντιμετωπίζονται πολύ εύκολα. Αντίθετα, έντονες ημικρανίες, άνοδος της αρτηριακής πίεσης και όνος στο θώρακα θα πρέπει να σας οδηγήσουν στο γιατρό σας. Αν παίρνετε αντισυλληπτικά, καλό είναι να ξεχάσετε το κάπνισμα γιατί δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Εκτός από αυτή την ομάδα των αντισυλληπτικών υπάρχει και το "χάπι της επόμενης μέρας", που είναι για … επείγουσες καταστάσεις (όταν υποπτεύεστε, δηλαδή, μία εγκυμοσύνη).

2. "ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΟΤΑΝ ΕΧΩ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΝΑΩ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ …"
Δεν είναι λόγος ανησυχίας: η έμμηνος ρύση αλλάζει και είναι πιθανόν να εμφανίσετε κάποια στιγμή έντονο πόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για κάποιο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Σε δύσκολες φάσεις μάλιστα με πολύ άγχος, απαιτήσεις από τη δουλειά ή οικογενειακά προβλήματα η περίοδος μπορεί να έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα. Παρ' όλα αυτά, αν τα συμπτώματα επιμένουν, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Πιθανόν να χρειαστούν μερικές εξετάσεις για να αποκλείσει κάποιες περιπτώσεις που εκδηλώνονται και με πόνο όπως η ενδομητρίωση, η σαλπιγγίτιδα (πυελική φλεγμονή) ή πολύ πιο σπάνια, ινομυώματα που εκφυλίζονται.

3. "ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΟΤΑΝ ΚΑΝΩ ΕΡΩΤΑ ΠΟΝΑΩ, ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ;"
Και εδώ το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο. Είναι πιθανόν αυτός ο πόνος να προέρχεται από μια συναισθηματική δυσκολία στη σχέση. Καλό όμως είναι να τον εξετάσετε για να σας φύγει και ο φόβος. Ένας πόνος στην είσοδο του κόλπου μπορεί να οφείλεται σε κάποια φλεγμονή ή σε μία κολπίτιδα. Αν τώρα ο πόνος είναι πιο βαθιά, στον κόλπο ή στην πύελο, μπορεί να σχετίζεται με ενδομητρίωση ή σαλπιγγίτιδα. Ένας καλός υπερηχογραφικός έλεγχος είναι σχεδόν πάντα απαραίτητος.

4. "ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠ; ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΜΟΥ Η ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΕΝΤΡΟ; ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΕΣΤ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ"
Το καλύτερο είναι να κάνετε το τεστ Παπ μία φορά το χρόνο, και αυτό ένα χρόνο μετά την έναρξη των ερωτικών σας σχέσεων. Εννοείται βέβαια ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά. Πρόκειται για μία ανώδυνη και εξαιρετικά αποτελεσματική εξέταση με μεγάλη διαγνωστική ικανότητα. Σε περίπτωση που ο γιατρός σας δεν μπορεί, επιλέξτε ένα αξιόπιστο κέντρο γιατί η ανάλυση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη διαγνωστική ακρίβεια (μπορεί να προκύψουν ψευδή στοιχεία από κακούς χειρισμούς). Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υιοθετηθεί όλο και πιο ευαίσθητες μέθοδοι ανάλυσης του τεστ Παπ. Έτσι, μπορεί να ακούσετε το γιατρό σας να μιλάει για το thin prep καθώς και για τη μέθοδο ταυτοποίησης. Συνήθως αφορούν περιπτώσεις όπου χρειάζεται πιο λεπτομερής έλεγχος ή διασταύρωση των στοιχείων που έχουν βγει από το τεστ Παπ.

5. "Η ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΩΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ. ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ;"
Όχι απαραίτητα. Τα προβλήματα στις σάλπιγγες, για παράδειγμα, που οφείλονται σε κάποια φλεγμονή ή επέμβαση δεν έχουν να κάνουν με κληρονομικούς παράγοντες. Οι πολυκυστικές ωοθήκες όμως χρειάζονται περισσότερη προσοχή, όπως και ο καρκίνος των ωοθηκών που οφείλεται σε συγκεκριμένα γονίδια και ο καρκίνος του μαστού. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να γίνεται πολύ πιο συχνός έλεγχος. Από τις έρευνες όμως που έχουν γίνει, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό τέτοιων προβλημάτων αντιστοιχεί σε μία κληρονομική ή οικογενειακή προδιάθεση.

6. "ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΧΩ ΕΝΤΟΝΟ ΚΝΗΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ"
Τις περισσότερες φορές κάτι τέτοιο είναι παροδικό και οφείλεται κυρίως στη … μανία μας με την καθαριότητα, με αποτέλεσμα να αλλοιώνουμε την υδρολιπιδική ισορροπία της περιοχής (καλό είναι να αποφεύγετε τα έντονα αντισηπτικά σαπούνια). Αν όμως το πρόβλημα επιμένει, συζητήστε το με το γιατρό σας για να αποκλείσετε την πιθανότητα μυκητίασης ή έρπη. Επίσης στις περιπτώσεις διαβήτη οι μυκητιάσεις είναι πιο συχνές, οπότε μπορεί να έχετε πιο έντονα συμπτώματα. Η αιτία μπορεί να είναι και ψυχογενής.

7. "ΣΤΟ ΝΤΟΥΣ ΜΟΥ ΨΗΛΑΦΙΣΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΟΓΚΙΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ"
Η πιο συχνή αιτία για την εμφάνισή του είναι μία φλεγμονή που εκδηλώνεται και με αυτόν τον τρόπο. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε κονδυλώματα, ένα πολύ συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που θεραπεύεται με μεγάλη επιτυχία, ή σε κάποια διόγκωση ενός αδένα. Πολύ πιο σπάνια αιτία είναι μια χαλάρωση των τοιχωμάτων του κόλπου ή της μήτρας ή κιρσοί του αιδοίου. Καλό επίσης είναι να εξετάσετε την περίπτωση μίας βουβοκήλης.

8. "ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΟ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ, ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΔΙ ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ;"
Αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα όπως εξάψεις ή νυχτερινές εφιδρώσεις, μάλλον είναι κάτι παροδικό. Όπως είπαμε, η έμμηνος ρύση αλλάζει, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε φάσεις με έντονο άγχος. Αν εντούτοις αυτές οι αλλαγές σας φοβίζουν, ο γιατρός σας θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα, όπως την ηλικία και το ιστορικό σας. Ίσως μάλιστα σας προτείνει έναν ορμονικό έλεγχο για να δει τα επίπεδα των ορμονών σας.

9. "ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΕΝΑΣ ΠΟΝΟΣ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ"
Πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά γυναικολογικά παράπονα, όμως η αιτία μπορεί να βρίσκεται στο εντερικό (δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο υπερευαίσθητου εντέρου) ή στο ουροποιητικό (μια υποτροπιάζουσα κυστίτιδα). Αν δεν είναι τίποτε από όλα αυτά, τότε καλό είναι να το αναφέρετε στο γιατρό σας για να εξετάσει την περίπτωση ωορρηξίας ή μιας κύστης στις ωοθήκες, ή ενδομητρίωσης.

10. "ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΕΓΚΥΟΣ;"
Συνήθως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν ενοχοποιούνται για τέτοια προβλήματα. Αν όμως έχουν προκαλέσει απόφραξη των σαλπιγγών ( κάτι συχνό, αφού το 20% των περιπτώσεων σαλπιγγίτιδας έχουν μία αντίστοιχη αιτιολογία), τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Καλό λοιπόν είναι να ακολουθείτε προσεκτικά τη θεραπεία που σας συστήνεται και μετά την ολοκλήρωσή της να κάνετε έναν αναλυτικό έλεγχο.

Ευχαριστούμε τον κ. Ανδρέα Μπαζαίο, μαιευτήρα-γυναικολόγο, M.D., μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας, για τις πολύτιμες πληροφορίες.