Κλωνοποίηση
   Κυριακή 20 Ιουνίου 1999, Εθνος της Κυριακής

Θεραπευτική και όχι αναπαραγωγική κλωνοποίηση ψηφίζουν Έλληνες γενετιστές γιατί "άλλο ο άνθρωπος και άλλο η Ντόλι"

Ακριβό εισιτήριο για ένα κακό έργο

Οι Αμερικάνοι άνοιξαν την πόρτα στον παράδεισο αλλά και στην κόλαση, λένε Έλληνες γενετιστές.

Η ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ανθρώπινων εμβρύων, αν χρησιμοποιηθεί αυστηρά για θεραπευτικούς σκοπούς και όχι για αναπαραγωγικούς, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τελείως τις δομές της ιατρικής επιστήμης.

Το συμπέρασμα αυτό ανήκει σε δύο από τους πιο έγκριτους Έλληνες γενετιστές, οι οποίοι σχολιάζουν στο "Έθνος της Κυριακής" την επιτυχή κλωνοποίηση ενός ανθρώπου εμβρύου αρσενικού γένους από Αμερικάνους επιστήμονες ιδιωτικής εταιρείας.

"Να μπουν όρια"
Όπως υποστηρίζουν επιστήμονες που συμμετείχαν στα πειράματα, η ανακάλυψη αυτή είναι προσανατολισμένη στη θεραπευτική κλωνοποίηση, προκειμένου στο μέλλον να δημιουργηθούν ανθρώπινα κύτταρα και όργανα που θα χρησιμοποιηθούν στις μεταμοσχεύσεις.
"Θα πρέπει να διαχωρίσουμε με αυστηρό τρόπο τη θεραπευτική από την αναπαραγωγική κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων",λεει στο "Έθνος της Κυριακής" ο Σταμάτης Αλαχιώτης, καθηγητής Γενετικής, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών .

"Με την εφαρμογή της θεραπευτικής κλωνοποίησης, οι επιστήμονες θα έχουν στα χέρια τους πανίσχυρα εργαλεία, προκειμένου να φτάσουν στη γονιαδιακή θεραπεία. Θα μπορέσουμε σε ένα βάθος χρόνου να μάθουμε πολλές πληροφορίες για την παθογένεση, αλλά και να αντιστοιχίσουμε τις 4.000 περίπου γενετικές ασθένειες με τα ανθρώπινα γονίδια με απώτερο σκοπό τον έλεγχο και τη θεραπεία των νόσων".

"Με την κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων καταφέρνουμε ένα εξειδικευμένο κύτταρο - π.χ. του αίματος- να το "αποεξειδικεύσουμε", να ωθήσουμε την εξειδίκευση του σε δρόμους που εμείς θέλουμε- π.χ. νευρικό - και στη συνέχεια να το μεταμοσχεύσουμε στον ίδιο δότη απ' όπου το έχουμε πάρει. Με αυτόν τον τρόπο, μηδενίζουμε τις πιθανότητες του συνηθισμένου φαινομένου της απόρριψης του μεταμοσχεύματος από τον οργανισμό. Με λίγα λόγια, καταφέρνουμε να καθορίσουμε τους δρόμους εξειδίκευσης ενός κυττάρου. Έτσι, θα δημιουργήσουμε ένα τεράστιο εργαλείο στα χέρια της επιστήμης, προκειμένου σε πρώτη φάση να θεραπεύονται εγκεφαλικές ασθένειες που έχουν σχέση με νευρικά κύτταρα όπως η νόσος αλτσχάιμερ και πάρκινσον". Λεει η γενετίστρια Ελένη Κοντογιάννη.
Κοινός τόπος των δύο γενετιστών είναι ότι στην περίπτωση που η επιστήμη "προχωρήσει" και πειραματιστεί με βάση την αναπαραγωγική κλωνοποίηση, τα αποτελέσματα θα είναι ανεξέλεγκτα και ολέθρια για την ανθρώπινη εξέλιξη.

Τερατογενέσεις
"Με την αναπαραγωγική κλωνοποίηση μπορούμε να φθάσουμε στην "κατασκευή" ενός εμβρύου, έτοιμου για κύηση, όμοιο με αυτά της τεχνικής γονιμοποίησης ",τονίζει ο κ. Αλαχιώτης. "Αυτή η πιθανότητα θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, με όπλο το νομικό πλαίσιο του κάθε κράτους. Το τίμημα που θα πληρώσουμε, σε θεωρητικό επίπεδο, αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι τεράστιο, αφού είναι σίγουρο ότι θα γίνουν πάνω από 300 δοκιμές-που σημαίνει τερατογενέσεις-για μία επιτυχία, ενώ δεν θα μπορέσουμε να προβλέψουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν τόσο στη διαδικασία της κύησης, αλλά και της ζωής του παιδιού που θα γεννηθεί."
Και ο κ. Αλαχιώτης καταλήγει : "Στην απευκταία αυτή περίπτωση, θα πρέπει να πληρώσουμε ένα πολύ ακριβό εισιτήριο, για να δούμε ένα πολύ κακό έργο...".
Ταυτόσημες είναι και οι θέσεις της κ. Κοντογιάννη για την αναπαραγωγική κλωνοποίηση σε ανθρώπινα έμβρυα.
"Τελείως λανθασμένη είναι η άποψη που λέει ότι αν πάρουμε ένα ανθρώπινο κύτταρο και το κλωνοποιήσουμε, θα πρέπει να πιστέψουμε ότι το προιόν μας θα είναι μια "φωτοτυπία" του πρωτοτύπου.
Τα γονίδια καθορίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά έως ένα βαθμό. Ο άνθρωπος είναι αποτέλεσμα πολλαπλών γονιδιακών αλληλεπιδράσεων. Αυτό γίνεται κατανοητό αν πάρουμε ως παράδειγμα τους φυσικούς κλώνους που υπάρχουν σήμερα, δηλαδή τους μονοζυγωματικούς διδύμους. Τα παιδιά αυτά έχουν πανομοιότυπο DNA. Στην πράξη, όμως είναι τελείως διαφορετικοί άνθρωποι σε θέματα, όπως η προσωπικότητα, η ευφυία και το ταμπεραμέντο.
Ένα άλλο αρνητικό αποτέλεσμα συνίσταται στο γεγονός ότι η κλωνοποίηση είναι μια τεχνική με μεγάλο ποσοστό λαθών και γενετικών ανωμαλιών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μιλάμε για την κλωνοποίηση ενός προβάτου, το οποίο θα παράγει μια πρωτείνη που θα έχει φαρμακευτική αξία. Μιλάμε για κλωνοποίηση ανθρώπων..."
Και η Ελληνίδα γενετίστρια καταλήγει: "Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι τα χρωμοσώματα του κλωνοποιημένου προβάτου "Ντόλι" δείχνουν έντονα σημάδια γήρανσης σε σχέση με τα πρόβατα που έχουν την ίδια ηλικία. Αυτό γίνεται διότι ο πυρήνας από τον οποίο δημιουργήθηκε η "Ντόλι" προερχόταν από ένα πρόβατο μεγάλο σε ηλικία.
Αυτό μας δείχνει ότι η σπάνια ασθένεια της πρόωρης γήρανσης είναι μία από τις πολύ πιθανές παρενέργειες στην εφαρμογή της κλωνοποίησης".

Πώς δημιουργήθηκε το πρώτο αρσενικό έμβρυο
Άνοιξε για άλλη μια φορά ο "ασκός του Αιόλου" στο θέμα της κλωνοποίησης του ανθρώπου, μετά την πρόσφατη αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας "Ντέιλι Μέιλ" ότι αμερικανικό εργαστήριο κατόρθωσε να κλωνοποίηση ένα ανθρώπινο έμβρυο.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική που εφαρμόστηκε για την κλωνοποίηση του διάσημου πλέον προβάτου "Ντόλι" από το Ινστιτούτο Ρόσλιν του Εδιμβούργου,η εταιρεία Αντβάνσντ Σελ Τεκνόλοτζι (ACT)με έδρα τη Μασαχουσέτη, προχώρησε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στη δημιουργία ενός αρσενικού εμβρύου αποτελούμενο από περίπου 400 κύτταρα, το οποίο αποτέφρωσαν στις 14 ημέρες από τη δημιουργία του, έτσι ώστε να μην υπερβούν το όριο, που όπως υποστηρίζουν πολλοί επιστήμονες, είναι η καθοριστική στιγμή, κατά την οποία το έμβρυο αρχίζει να θεωρείται "πρόσωπο", επειδή αναπτύσσει νευρικό σύστημα.

Βλαστοκύττταρα
Στόχος των ερευνητών, όπως υπογράμμισε ο δρ Ρόμπερτ Λάνζα, διευθυντής του ιστολογικού τμήματος της ACT, είναι παραγωγή ανθρώπινων βλαστοκυττάρων, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του διαβήτη, της νόσου του Πάρκισον και διαφόρων ασθενειών που προσβάλουν το νευρικό σύστημα. Τα βλαστοκύτταρα είναι τα μη αναπτυγμένα κύτταρα που συναντώνται σε πολύ πρώιμα στάδια του εμβρύου, το οποίο απαρτίζεται από ελάχιστα κύτταρα- ένα νεογέννητο μωρό αποτελείται από δισεκατομμύρια κύτταρα. Η τελική μορφή τους εξαρτάται από τον "προσανατολισμό" που θα τους δοθεί. Αν για παράδειγμα εισαχθούν σε ένα όργανο που νοσεί, θα αρχίσουν να προσομοιάζουν στα κύτταρα του οργάνου. Σταδιακά θα ενσωματωθούν συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανανέωσή του. Η επιτυχία της μεταμόσχευσης είναι θεωρητικά μεγαλύτερη, όταν το αρχικό κύτταρο από το οποίο δημιουργήθηκε ο νέος ιστός ανήκει στον ασθενή. Η διαδικασία της δημιουργίας ανθρώπινων εμβρύων τελειοποιήθηκε από την ACT τον περασμένο Νοέμβριο και πιστεύεται ότι έκτοτε έχει επαναλάβει το εγχείρημα, αποτεφρώνοντας τα έμβρυα πριν από το πέρας δύο εβδομάδων.

Των Γ.ΠΙΚΟΥΛΑ - Μ.ΑΔΑΜΙΔΟΥ