Back to Main

  Back to previous

 
  News

 
  Articles

 
  Press Room

 

 
 Η εξωσωματική, τα λάθη και οι κωδικοί ασφαλείας
  ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΤΣΩΛΗ

Αυστηροί έλεγχοι δειγμάτων στα περισσότερα εργαστήρια της Ελλάδας. Επιτροπές ασχολούνται με τα νομικά προβλήματα.

Ο θόρυβος που ξέσπασε στη Βρετανία μετά την αποκάλυψη ότι ένα ζεύγος λευκών, το οποίο κατέφυγε σε κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προκειμένου να τεκνοποιήσει, απέκτησε έγχρωμα δίδυμα από λάθος των ειδικών κατά την διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια τέτοιου είδους μεθόδων. Πολλοί σκέφτονται ότι το ζεύγος των Βρετανών ίσως στάθηκε τυχερό μέσα στην "ατυχία" του λάθους που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Και αυτό γιατί το διαφορετικό χρώμα των τέκνων του επέτρεψε στην αλήθεια να αποκαλυφθεί. Τι θα γινόταν αν τα έμβρυα ανήκαν σε άλλους γονείς αλλά ήταν του ιδίου χρώματος; Είναι πιθανόν να συμβεί συχνά ένα τέτοιο λάθος όπως το "μπέρδεμα" που στη Βρετανία οδηγεί ένα ζεύγος που θα έπρεπε να χαίρεται τη νέα του οικογένεια στο δικαστήριο; Και τι συμβαίνει στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την εξωσωματική γονιμοποίηση;
Είναι αξιοσημείωτο ότι το λάθος διεπράχθη στη Βρετανία η οποία έχει και το αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο πάνω στην εξωσωματική γονιμοποίηση μαζί με την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η απάντηση στο ερώτημα σχετικά με τη νομοθεσία για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι απλή: δεν υφίσταται, ενώ η εξωσωματική γονιμοποίηση εφαρμόζεται από το 1985! Δεδομένης της κατάστασης, το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) συνέστησε επιτροπή η οποία έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της για τις προδιαγραφές του τρόπου λειτουργίας των κέντρων, ενώ αυτή τη στιγμή μια ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται τις προτάσεις αυτές προκειμένου να τους δώσει μορφή προεδρικού διατάγματος. Πρόσφατα συνεστήθη και στο υπουργείο Δικαιοσύνης επιτροπή για το ίδιο θέμα υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Γ. Κουμάντου που επεξεργάστηκε τα νομικά προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την εξωσωματική και κατέθεσε επίσης τις προτάσεις της.
Τι λένε όμως τα νούμερα για την εξωσωματική στη χώρα μας; Όπως σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Β. Ταρλατζής, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 50 κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, εκ των οποίων λιγότερα από 10 είναι κρατικά (στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων, Πάτρας, Κρήτης, Θεσσαλονίκης και πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Αλεξανδρούπολης, καθώς και στο "Μαρίκα Ηλιάδη"). "Μπορούμε να κάνουμε μόνο εκτιμήσεις σχετικά με το θέμα δεδομένου ότι λόγω έλλειψης νομοθεσίας δεν υπάρχει υποχρεωτική καταγραφή των στοιχείων των κέντρων", επισημαίνει ο καθηγητής. Εκτιμάται επίσης ότι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περίπου 12.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης ετησίως και γεννιούνται μετά τη χρησιμοποίηση της μεθόδου γύρω στα 2.500 παιδιά.
Πρέπει όμως τα ζευγάρια που θέλουν να εμπιστευτούν τα κέντα εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να αποκτήσουν παιδί να φοβούνται; Όχι, απαντά η εμβρυολόγος γενετίστρια κυρία Έλενα Κοντογιάννη και εξηγεί: "Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι όπου υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγων μπορεί να υπάρξει έστω και μικρή περίπτωση λάθους και αυτό αφορά όλο τον κλάδο της Ιατρικής, όχι μόνο το κομμάτι της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Και πρέπει να σημειωθεί ότι η εξωσωματική χρησιμοποιείται ως μέθοδος σε παγκόσμιο επίπεδο περί τα 20 και πλέον έτη και οι περιπτώσεις λάθους που έχουν αναφερθεί σε όλον τον κόσμο είναι μόνο τρεις - στην Ολλανδία, στις ΗΠΑ και τώρα στη Βρετανία - όταν σε άλλους τομείς τα ιατρικά λάθη είναι πολύ περισσότερα".
Σύμφωνα με την ειδικό, στα περισσότερα εργαστήρια της χώρας μας όπου και γίνεται ποιοτική δουλειά ένα τέτοιο λάθος θα ήταν απίθανο να συμβεί. "Στα σοβαρά εργαστήρια υπάρχει πάντα ένας διπλός έλεγχος σε κάθε φάση της εξωσωματικής, υπάρχει κωδικοποίηση όλων των δειγμάτων με το ονοματεπώνυμο και των δύο γονέων, υπάρχει κωδικοποίηση σχετικά με ημερομηνία και τόπο γέννησης ή πατρώνυμο σε περίπτωση συνωνυμίας. Αυτές είναι οι διεθνώς αναγνωρισμένες τακτικές που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει".

[ back ]