Back to Main

  Back to previous

 
  News

 
  Articles

 
  Press Room

 


 
 Χειρουργική στη Γυναικολογία - Χωρίς νυστέρι
Ελεύθερος Τύπος, Τετάρτη 29 Μαρτίου 2000

Η μέθοδος της Υστεροσκόπησης είναι πρωτοποριακή για τα δεδομένα. Πρόκειται για μια μέθοδο εξέτασης της ενδομήτριας κοιλότητας (εσωτερικό της μήτρας) με τηλεσκόπιο.
Με την Υστεροσκόπηση, εξετάζεται το εσωτερικό της μήτρας με μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία από αυτήν του διακολπικού υπερηχογραφήματος.
Η υπεροχή της σπερματέγχυσης ως διαγνωστικό μέσο, απόκτα ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην διερεύνηση των αιμορραγιών της μήτρας γυναικών γύρω και μετά την εμμηνόπαυση στις οποίες η σωστή και έγκαιρη διάγνωση καρκινώματος του ενδομητρίου μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.
Με την υστεροσκόπιση δεν υπάρχουν τομές, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι αμελητέος, η ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο κατά κανόνα την ημέρα της επέμβασης και επανακτά την φυσιολογική δραστηριότητα 2-3 ημέρες αργότερα.
Υστεροσκοπική χειρουργική εφαρμόζεται ακόμη και στην αφαίρεση των πολυπόδων, ινομυωμάτων και ενδομητρίου.
Στις περιπτώσεις γυναικών όπου η φαρμακευτική θεραπεία των αιμορραγιών της μήτρας έχει αποτύχει και η υστεροκτομή (αφαίρεση της μήτρας) θεωρείται υπερβολική ή επικίνδυνη, οι παραπάνω εφαρμογές αποτελούν την ιδανική θεραπευτική επιλογή.
Επιπλέον, η Υστεροσκόπηση παίζει σημαντικό ρόλο στην διερεύνηση και θεραπεία της υπογονιμότητας, των ανωμαλιών διάπλασης της μήτρας και στην έγκαιρη διάγνωση του καρκινώματος του ενδομητρίου.

Διάγνωση
Η υστεροσκόπιση παρέχει τη δυνατότητα επισκόπησης της ενδομήτριας κοιλότητας υπό άμεση όραση και μάλιστα σε μεγέθυνση. Προσδίδει πληροφορίες ανώτερης ακρίβειας και αξιοπιστίας σε σύγκριση με την υψηλού επιπέδου διακολπική υπερηχογραφία και την απλή "απόξεση". Όσον αφορά στην απόξεση που συχνά αποκαλείται "διαγνωστική" είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι συχνά δεν βοηθά στη διάγνωση και σχεδόν ποτέ στην δεν είναι θεραπευτική. Συνέπεια των παραπάνω είναι το γεγονός ότι εδώ και μια δεκαετία περίπου στην διεθνή ιατρική κοινότητα η Υστεροσκόπιση κατά κανόνα συνοδεύει την απόξεση. Πολύποδες του ενδομητρίου, υποβλεννογόνια ινομυώματα και ενδομήτριες συμφύσεις μπορούν να διαγνωστούν με υψηλή αξιοπιστία και συχνά μπορούν ταυτόχρονα να θεραπευτούν υστεροσκοπικά.
Η υπεροχή της υστεροσκόπησης ως διαγνωστικού μέσο 'όπως προαναφέραμε αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην διερεύνηση των αιμορραγιών της μήτρας των γυναικών γύρω και μετά την εμμηνόπαυση, όπου η σωστή και έγκαιρη διάγνωση του καρκινώματος του ενδομητρίου, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για την ασθενή.

Προληπτικός έλεγχος
Ορισμένες γυναίκες βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν υπερπλασία ή καρκίνωμα του ενδομητρίου, όπως γυναίκες με παχυσαρκία, πολυκυστικές ωοθήκες ή γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία με ταμοξιφένη έπειτα από μαστεκτομή.
Προληπτικός περιοδικός έλεγχος των γυναικών αυτών με Υστεροσκόπηση βοηθά στην έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση.

Συμφύσεις ενδομητρίου
Σημαντικός είναι ο ρόλος της Υστεροσκόπησης και στην αντιμετώπιση των συμφύσεων του ενδομητρίου.
Οι ενδομήτριες συμφύσεις προκαλούνται συνήθως έπειτα από αποξέσεις και φλεγμονές. και η βαρύτητα τους κυμαίνεται μεταξύ ήπιας μορφής και πλήρους απόφραξης του ενδομητρίου. Κλινικά οι συμφύσεις μπορεί να προκαλέσουν ελάττωση ή και εξαφάνιση της περιόδου και επιπλέον μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα και τις αυτόματες αποβολές.
Η παραδοσιακή αντιμετώπιση των συμφύσεων ενδομητρίων περιλάμβανε την τυφλή απόξεση, την εισαγωγή ενδομητρίου σπειράματος και οιστρογονική θεραπεία.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Προϋπόθεση για την επιτυχία της Υστεροσκόπησης είναι να εφαρμόζεται από εξειδικευμένους ιατρούς με την χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας. Με την Υστεροσκόπηση ελαχιστοποιείται ο μετεγχειρητικός πόνος και συνεπώς ο χρόνος νοσηλείας και ανάρρωσης.
Τα πλεονεκτήματα των ενδοσκοπικών γυναικολογικών τεχνικών δεν αφορούν μόνο στη θεραπεία των γυναικολογικών νοσημάτων, αλλά και στη συνολική αντιμετώπιση που ξεκινά από την αρχική εκτίμηση και ολοκληρωμένη διάγνωση που δίνουν την δυνατότητα επιλογής της κατάλληλης θεραπευτικής επιλογής για την κάθε ασθενή. Με την Υστεροσκόπηση η διάγνωση είναι άμεση και αξιόπιστη και το κυριότερο η θεραπεία των αιμορραγιών που παρουσιάζουν οι γυναίκες από το γενετικό σύστημα, μπορούν να αντιμετωπιστούν κατά κανόνα σε μία μόνο μέρα νοσηλείας. Με τη θεραπεία αυτή η ασθενής επανέρχεται στις φυσιολογικές της δραστηριότητες της ταχύτατα με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των οικογενειακών, κοινωνικών, επαγγελματικών συνεπειών της εγχείρησης.
Το πλεονέκτημα της Υστεροσκόπησης, έγκειται στην πλήρη διάγνωση του προβλήματος και στην δυνατότητα ασφαλούς και επιτυχούς θεραπείας υπό άμεση παρατήρηση αλλά και στην δυνατότητα επανελέγχου μετά την θεραπεία.

Απόξεση
Με την μέθοδο της Υστεροσκόπησης η απόξεση του ενδομητρίου εκτελείται υπό άμεση όραση και συνεπώς με μεγαλύτερα διαγνωστικά και θεραπευτικά πλεονεκτήματα, σε σ΄θγκριση με την τυφλή απόξεση που εφαρμόζεται κατά κανόνα σήμερα στην Ελλάδα.

Αιμορραγίες
Με τις νέες μεθόδους της Υστεροσκοπικής χειρουργικής πολλές γυναίκες θα απαλλαγούν από τα προβλήματα των αιμορραγιών της μήτρας με ασφάλεια και αξιοπιστία χωρίς νυστέρι και τομές.
Για την εφαρμογή της Υστεροσκόπησης η αναισθησία δεν είναι πάντοτε απαραίτητη. Σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζεται η τοπική αναισθησία.
Οι στατιστικές έδειξαν ότι μία στις πέντε γυναίκες θα εμφανίσουν αιμορραγία της μήτρας. Έως πρόσφατα αυτές οι γυναίκες είχαν την θεραπευτική επιλογή ανάμεσα σε φάρμακα (με συχνές παρενέργειες και μέτρια αποτελέσματα)και την υστεροκτομή (την χειρουργική αφαίρεση της μήτρας) με συχνές άμεσες ή απώτερες επιπλοκές.
Είναι γεγονός επίσης ότι πολλές γυναίκες δεν επιθυμούν να υποστούν υστεροκτομή (αφαίρεση της μήτρας) με αποτέλεσμα να διανύουν μακροχρόνιες αιμορραγίες με σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα ζωής, τόσο των ιδίων όσο και του περιβάλλοντος τους.

Μηνορραγία
Ως νέα και πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας της Μηνορραγίαςείναι η θερμική καταστροφή του ενδομητρίου με μπαλόνι.
Πρόκειται για μία μέθοδο κατά την οποία ένα μικρό θερμαινόμενο μπαλόνι "καυτηριάζει " το εσωτερικό της μήτρας. Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι η τεχνική ευκολία και ταχύτητα της, η θεραπεία διαρκεί 8 λεπτά και σε επιλεγμένες περιπτώσεις αποτελεί θεραπεία επιλογής.

Ινομυώματα
Εως πρόσφατα ασθενείς με υποβλεννογόντα ινομυώματα είχαν να επιλέξουν μεταξύ της υστεροκτομής (αφαίρεσης της μήτρας) και της "ανοικτής" αφαίρεσης ινομυωμάτων, εγχειρήσεις με μεγάλα ποσοστά επιπλοκών. Με την εφαρμογή της υστεροσκόπησης δεν υπάρχουν τομές και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι αμελητέος, η ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο -κατά κανόνα- την ημέρα της επέμβασης και μπορεί να επανακτήσει τις φυσιολογικές της δραστηριότητες σε λίγες μόνο ημέρες.[ back ]