ΓΟΝΙΔΙΟ-ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Τα Νέα, 29 Απριλίου 1998

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΔΙΝΕΙ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Ένα γονίδιο που εντόπισαν Βρετανοί ερευνητές αποτελεί την σωτηρία από τον καρκίνο. Το γονίδιο αυτό αποτελεί ασπίδα προστασίας των καπνιστών από τον καρκίνο των πνευμόνων.

ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΟ προστατεύει από τις καρκινογόνες χημικές ουσίες που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου και ευθύνονται για την καρκινόγενεση. Η νέα ανακάλυψη φέρνει επανάσταση στην μάχη κατά του καρκίνου και αναζωπυρώνει τις ελπίδες για μια θεραπεία εναντίον του καρκίνου των πνευμόνων, αλλά και των άλλων μορφών της νόσου.
Η ανακάλυψη των Βρετανών ερευνητών ότι ένα γονίδιο παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία από τον καρκίνο αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην έρευνα για την παρασκευή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων, που θα καταστήσουν τελικά ιάσιμη την ασθένεια που σκοτώνει εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Το γονίδιο αυτό εμφανίζεται με διάφορες μορφές και βοηθά τον οργανισμό να αποτοξινωθεί από τις χημικές καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου. Κατά τους Βρετανούς επιστήμονες, η ανακάλυψη του γονίδιου αυτού θα πυροδοτήσει τις έρευνες για την παρασκευή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων και θα οδηγήσει τελικά στην χρησιμοποίηση της γενετικής μηχανικής για την ενίσχυση του φυσικού αμυντικού συστήματος του οργανισμού ώστε να καταπολεμά πιο αποτελεσματικά την νόσο.
"Πρόκειται για εκπληκτική ανακάλυψη", υπογραμμίζει ο καθηγητής Ρόναλντ Γουλφ του Αυτοκρατορικού Ιδρύματος Αντικαρκινικής Έρευνας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εντόπισε το γονίδιο. "Αποδείξαμε για πρώτη φορά ότι ένα και μόνο γονίδιο μπορεί να παίζει αποφασιστικό ρόλο στην προστασία από τον καρκίνο. Αυτό ανοίγει νέους δρόμους σε καινούργιες μορφές θεραπείας. Η σημασία αυτής της ανακάλυψης προέρχεται από την απλότητα της. Αν ξέρεις ότι μπορείς να τροποποιήσεις ένα και μόνο γονίδιο για να προστατευτείς από τον καρκίνο, είναι πολύ πιο εύκολο να ανακαλύψεις νέες μορφές αντικαρκινικής πρόληψης. Είναι ευκολότερα να έχεις να κάνεις με ένα γονίδιο παρά με πολλά".
Ο δρ Γουλφ και οι συνεργάτες του από ερευνητικά κέντρα του από ερευνητικά κέντρα του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης κατόρθωσαν να απομονώσουν το γονίδιο αυτό σε ποντίκια και είναι γνωστό ότι παρόμοιο υπάρχει και στον ανθρώπινο οργανισμό - στους πνεύμονες και την ουροδόχο κύστη.
Το γονίδιο παράγει ένα ένζυμο που προστατεύει από τις καρκινογόνες χημικές ουσίες του καπνού και του τσιγάρου.
Οι επιστήμονες υποπτεύονταν από καιρό ότι ορισμένα άτομα εμφάνιζαν μεγαλύτερη αντίσταση στον καρκίνο χάρη στο γενετικό υλικό τους. Η ανακάλυψη του γονιδίου εξηγεί γιατί ορισμένοι καπνιστές φτάνουν μέχρι τα βαθιά γεράματα, παρά το γεγονός ότι καπνίζουν 60 τσιγάρα την ημέρα.
"Αποδείξαμε ότι το ένζυμο που παράγεται από το γονίδιο προκαλεί μεγάλη διαφοροποίηση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Όταν αφαιρέσαμε το γονίδιο από τα ποντίκια, είδαμε ότι έχασαν κάθε προστασία απέναντι στις καρκινογόνες ουσίες" εξηγεί ο δρ Γουλφ.
Οι Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι το ένζυμο αυτό θα είναι πολύτιμο όπλο στην αντιμετώπιση των μορφών καρκίνου που οφείλονται στο κάπνισμα, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων και της ουροδόχου κύστης.

Νέες εξετάσεις για καρκίνο μαστού και ωοθηκών

Πέντε χιλιάδες νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και 1.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Οι μισές τουλάχιστον από αυτές οφείλονται σε δύο γονίδια, που μπορεί να εντοπιστούν με ειδικές εξετάσεις αίματος, στις οποίες αναλύεται το DNA. Τα κρούσματα των συγκεκριμένων καρκίνων γενικώς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, ενώ ολοένα και συχνότερα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών- κάτι που μέχρι πρότινος ήταν πολύ σπάνιο. Ο ρόλος των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 αποτέλεσε χθες το κύριο θέμα σε συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Εταρείας Μαστολογίας, η οποία δόθηκε με αφορμή επιστημονική ημερίδα που διοργανώνεται στις 4 Μαϊου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα τη "Γενετική προδιάθεση στον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών". Στις ειδικές εξετάσεις ανιχνεύσεών τους πάντως, πρέπει να υποβάλλονται μόνον οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου, καθώς και οι πάσχουσες από αυτούς τους καρκίνους που έχουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής. Οι γυναίκες που θα διαπιστωθεί ότι φέρουν κάποιο από τα γονίδια, πρέπει εφ' εξής να παρακολουθούνται συνεχώς από τους γιατρούς, ενώ υπάρχει περίπτωση να τους χορηγηθεί προληπτικά το φάρμακο ταμοξιφέν ή κάποια αντιοιστρογόνα. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, να προταθεί σε ορισμένες γυναίκες να κάνουν προληπτική μαστεκτομή.
Οι εξετάσεις ανιχνεύσεως των γονιδίων γίνονται και στην Ελλάδα, τόσο στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο "Άγιος Σάββας" σε ερευνητικό επίπεδο, σε ορισμένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, στα οποία κοστίζουν 300.000 δραχμές.
Στην ημερίδα θα επισημανθεί, μεταξύ άλλων, η ανάγκη προστασίας των ασθενών από την ενδεχομένως κακή χρήση των αποτελεσμάτων των γενετικώς εξετάσεων, καθώς και το θέμα κάποιας σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, στην οποία θα ορίζεται ότι προϋπόθεση για την εκτέλεση των γενετικών εξετάσεων θα είναι να ανήκει μια γυναίκα στις ομάδες υψηλού κινδύνου που προαναφέρθηκαν.
Τα μέλη της Εταιρείας αναφέρθηκαν χθες και στη χρησιμότητα της μαστογραφίας την οποία πρέπει να κάνουν μια φορά τον χρόνο όλες οι γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών.