Back to Main

  Back to previous

 
  News

 
  Articles

 
  Press Room

 


 
 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΠΑΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΣΠΕΡΜΑ
   ΕΘΝΟΣ, Πέμπτη 6 Μαρτίου 1997Η μητέρα που έχασε τις ελπίδες της στην Ευρώπη, ευτύχησε στην Ελλάδα με τη μέθοδο μετατροπής κυττάρων σε σπερματοζωάρια

Λύση στο πρόβλημα της ανδρικής ανικανότητας δίνουν Έλληνες επιστήμονες. Το απόγευμα της Τρίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το πρώτο παιδί, ο πατέρας του οποίου πάσχει από πλήρη αζωοσπερμία (στειρότητα).

Με τη βοήθεια εξελιγμένων τεχνικών, οι ειδικοί πήραν κύτταρα από τον όρχι, τα οποία μετέτρεψαν σε ώριμα και αρκετά ικανό για γονιμοποίηση σπερματοζωάρια. Αποτέλεσμα του εξαιρετικά σπάνιου αυτού ιατρικού φαινομένου, ήταν να γεννηθεί στο μαιευτήριο "Ιασώ'' ένα υγιέστατο κοριτσάκι 3,3 κιλών.,

Η 31χρονη μητέρα του παιδιού είχε κάνει τέσσερις ανεπιτυχείς παρόμοιες προσπάθειες τεκνοποίησης σε μεγάλα κέντρα της Αγγλίας και του Βελγίου.

Η γενετιστής-εμβρυολόγος κ.Ελένη Κοντογιάννη, που μετείχε στην επιστημονική ομάδα που συνέλαβε στη γέννηση του παιδιού, εξήγησε ότι πριν από τρία χρόνια οι άνδρες που είχαν ανάλογο πρόβλημα δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί, παρά μόνο με σπέρμα από δότη ή υιοθεσία.

Η νέα μέθοδος- είπε-λύνει το πρόβλημα αυτό, ξεπερνώντας τα διεθνή δεδομένα που καθορίζουν ως ελάχιστη ποσότητα για τεκνοποίηση τα 20 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά κυβικό εκατοστό σπερματικού υγρού. Τώρα, αρκεί ένα σπερματοζωάριο, το οποίο με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να γονιμοποιήσει ένα ωάριο.

Ο εμβρυολόγος κ. Στ. Νικολαρόπουλος διευκρίνισε ότι ο 35χρονος πατέρας του παιδιού υποβλήθηκε σε ειδική βιοψία στον όρχι (υποωσμωτικό τεστ), προκειμένου να διευκρινιστεί ποια κύτταρα ήταν ζωντανά.

Οι ειδικοί βρήκαν στο εσωτερικό του οργάνου 50ακίνητα κύτταρα, από τα οποία μόνο τα πέντε ήταν ζωντανά.

Ο διευθυντής της εξωσωματικής του μαιευτηρίου κ. Βασίλης Κοντόπουλος σημείωσε ότι τα σπερματοζωάρια αυτά υποβλήθηκαν σε ειδική εργαστηριακή επεξεργασία και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν με ειδικό καθετήρα (πιπέτα) στο εσωτερικό ωαρίων και ένα από αυτά προκάλεσε την κύηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του μαιευτηρίου κ.Λεωνίδα Καρακαλπάκη , η συγκεκριμένη γονιμοποίηση ήταν πολύ δύσκολη, καθώς απαιτήθηκαν ειδικές βιοψίες και μια πολύπλοκη επεξεργασία των κυττάρων.

"Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και η γυναίκα γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι'' κατέληξε ο θεράπων γυναικολόγος κ.Ιακώβος Σούσης. Ο κ. Σούσης υπογράμμισε ότι η πορεία της εγκυμοσύνης της γυναίκας ήταν πολύ καλή και δεν εμφάνισε καμία επιπλοκή.

Για το λόγο αυτό, η ομάδα των ειδικών πού είχε την ευθύνη της θεραπείας έκρινε ότι η 31χρονη μητέρα μπορεί να κάνει ένα φυσιολογικό τοκετό.

Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε και η γυναίκα "πετάει στα σύννεφα", βλέποντας τους κόπους επτά ετών να δίνουν το πιο όμορφο αποτέλεσμα.

Οι ειδικοί του μαιευτηρίου είχαν παρουσιάσει τον συγκεκριμένο τοκετό σε ειδικό συνέδριο που έγινε πριν από λίγους μήνες στη Θεσσαλονίκη.

Υπολογίζουν, δε, ότι η γέννηση παιδιού με τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι η πρώτη στην Ελλάδα και μια από τις λίγες (10ή20) που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο. Μιλώντας στο " Έθνος" η γενετιστής κ. Κοντογιάννη εξήγησε ότι το ποσοστό γονιμοποίησης ωαρίων με τη συγκεκριμένη μέθοδο φτάνει το 89%, επισημαίνοντας ότι μέσα στους προσεχείς μήνες θα γεννηθούν κι άλλα παιδιά με πατέρα που δεν έχει καθόλου σπέρμα.

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ-ΣΤΑΘΜΟΙ

Στην Ελλάδα, το πρώτο παιδί του σωλήνα γεννήθηκε 1983.
Από τότε, η εξωσωματική γονιμοποίηση κάνει τεράστια άλματα.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο γεννιούνται στην Ελλάδα 400-600 παιδιά με εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ οι επιστήμονες θεωρούν ως "σταθμούς" για την ελληνική πραγματικότητα:

 • Τη γέννηση των πρώτων παιδιών, τη περίοδο 1983-1984.
 • Τη βελτίωση των μεθόδων εξωσωματικής στα τέλη της δεκαετίας του 80
 • Την εφαρμογή της μικρογονιμοποίησης, δηλαδή της εισαγωγής σπερματοζωαρίου στο ωάριο, το 1993.
 • Τέλος τα τελευταία χρόνια η εισαγωγή των εφαρμογών της μοριακής βιολογίας έχει προκαλέσει επανάσταση στη βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας.

125.000 ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Ελπίδα για χιλιάδες ελληνικά ζευγάρια αποτελούν οι μέθοδοι εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην Ελλάδα περίπου 125.000 ζευγάρια δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί, εξαιτίας προβλημάτων γονιμότητας που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις στο 33% των περιπτώσεων υπογονιμότητας "ευθύνεται" ο άνδρας, στο 33% οι γυναίκα και στο 33% των ζευγαριών συνυπάρχουν προβλήματα που ευθύνονται για την ανικανότητα.

Το ΄78 το πρώτο μωρό του "σωλήνα"

Το πρώτο παιδί του "σωλήνα" γεννήθηκε το 1978 στην Αγγλία. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν γίνει έξι σημαντικά άλματα στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Συγκεκριμένα:

  1. Τη δεκαετία του ΄70 οι επιστήμονες παίρνουν ωάριο από τη γυναίκα, εισάγοντας από τον ομφαλό ειδικά ενδοσκόπια (λαπαροσκόπια). Το ωάριο υποβάλλεται σε ειδική επεξεργασία και επανατοποθετείται γονιμοποιημένο στον κόλπο.
  2. Λίγα χρόνια αργότερα, γίνεται εφικτή η λήψη ωαρίων από τον κόλπο με τη χρήση υπερήχων. Η νέα μέθοδος είναι πολύ θετική για τη γυναίκα, η οποία δεν χρειάζεται να υποβληθεί στην τομή της λαπαροσκόπησης.
  3. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, βελτιώνονται σημαντικά τα καλλιεργητικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την εξωσωματική γονιμοποίηση, με αποτέλεσμα τη θεαματική βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας των γονιμοποιήσεων.

  4. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, ανακαλύπτεται η μέθοδος "γκιφτ", με την οποία τοποθετείται λαπαρασκοπικά ωάριο στη σάλπιγγα.

  5. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 επινοείται η μέθοδος ICSI. Οι επιστήμονες ανοίγουν τρύπα στο ωάριο από την οποία περνούν απευθείας το σπερματοζωάριο.

  6. Η τελευταία εξέλιξη στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι αυτή που εφαρμόστηκε για να γεννηθεί το κοριτσάκι στο "Ιασώ". Οι ειδικοί κάνουν βιοψία στο όρχι ή την επιδιδυμίδα 9το σακουλάκι του όρχι), από την οποία παίρνουν κύτταρα που μετατρέπουν σε σοερματοζωάριο.[ back ]