Back to Main

  Back to previous

 
  News

 
  Articles

 
  Press Room

 


 
 Κλωνοποίηση: Η Δευτέρα Παρουσία μπορεί να περιμένει
   Περιοδικό του Παντείου ΠανεπιστημίουΠαραθρησκευτικές οργανώσεις ανακοινώνουν ότι έχουν κιόλας βρει την παρθένο που θα κυοφορήσει τον κλώνο του Θεανθρώπου, Ρώσοι επιστήμονες διατηρούν το σώμα του Λένιν με σκοπό, στο άμεσο μέλλον, να τον αναστήσουν, ενώ από πολλές πλευρές εκφράζονται φόβοι μπροστά στο ενδεχόμενο κλωνοποίησης του Χίτλερ.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα φόβων και προσδοκιών, η απάντηση της επιστήμης είναι σαφής και κατηγορηματική : η κλωνοποίηση δεν σχετίζεται με την επαλήθευση των γραφών, ούτε μπορεί να αναστήσει ανθρώπους. Μπορεί να αναπαράγει τον γενετικό τους κώδικα, αλλά όχι και την προσωπικότητά τους.

Του Γιώργου Σαρηγιαννίδη

 

Σε μια εποχή που η επιστήμη της γενετικής εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, έχει περάσει σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης η αντίληψη ότι ο άνθρωπος καθορίζεται απόλυτα από τα γονίδιά του. Όπως εξηγεί η δρ. Έλενα Κοντογιάννη, εμβρυολόγος - γενετιστής του ινστιτούτου IVF & Genetics, πέρα από το DNA, σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος με τον οποίο το έμβρυο θα κυοφορηθεί, ο τρόπος που θα γεννηθεί και, φυσικά, το περιβάλλον στο οποίο θα μεγαλώσει. Ακόμη και ένας καθυστερημένος τοκετός, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη του εμβρύου, ανεξαρτήτως του γενετικού του υλικού.

Οι απόψεις που διατυπώνονται ως προς τις συνέπειες της κλωνοποίησης του ανθρώπου είναι, στην πλειοψηφία τους, υπερβολικές. Η κλωνοποίηση δεν μπορεί να μετατρέψει τον άνθρωπο σε θεό, ούτε πρόκειται να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Οι συνέπειές της εντοπίζονται περισσότερο σε ατομικό επίπεδο, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει την γέννηση ενός παιδιού με πολλά φυσικά και ψυχολογικά προβλήματα. Η κυρία Κοντογιάννη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε επίπεδο πλανήτη δεν βλέπω την καταστροφή που θα μπορούσε να προκαλέσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Δεν χρειάζεται κάτι να προκαλέσει καταστροφή σε επίπεδο πλανήτη για να το θεωρήσουμε ανήθικο ή απαράδεκτο...».

Η δημιουργία ενός κλώνου χωρίς γενετικά μειονεκτήματα είναι ανέφικτη. Σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας, που θέλουν την κυρίαρχη τάξη του μέλλοντος να αποτελείται από γενετικά τέλειους κλώνους, μάλλον απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Ο άνθρωπος έχει περίπου 100.000 γονίδια, πολλά εκ των οποίων αυτή τη στιγμή τον προστατεύουν από ασθένειες. Τα ίδια γονίδια, σε προηγούμενες εποχές, είναι πιθανό να αποτελούσαν μειονεκτήματα. Το γονίδιο που σήμερα ευθύνεται για την σοβαρότατη ασθένεια της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, πριν από μερικά χρόνια έδινε σε όποιον το είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα να επιβιώσει από την ελονοσία. Όταν ένας άνθρωπος έχει κάποια γονίδια κάτω υπό ορισμένες συνθήκες, διαθέτει εκ των πραγμάτων, τόσο πλεονεκτήματα, όσο και αντίστοιχα μειονεκτήματα ως προς την επιβίωσή του στις συγκεκριμένες συνθήκες. Το ίδιο ακριβώς γονίδιο, σε διαφορετικές εποχές, μπορεί να επιφέρει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα.

Στην περίπτωση της κλωνοποίησης ενός ανθρώπου, η ταύτιση του γενετικού υλικού διατηρεί τα γενετικά χαρακτηριστικά του «πρωτότυπου», αλλά σε καμιά περίπτωση δεν το αναπαράγει. Αυτό που θα προκύψει θα είναι κάτι σαν δίδυμος αδερφός, ο οποίος θα έχει κυοφορηθεί σε χωριστές εποχές, κάτω από τελείως διαφορετικές περιστάσεις. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι δίδυμοι κυοφορούνται από την ίδια μητέρα και υποβάλλονται στους ίδιους ενδομήτριους παράγοντες την ίδια εποχή, ενώ και η μητέρα δέχεται τις ίδιες επιδράσεις, οι οποίες μεταφέρονται και στα δύο έμβρυα. Ουσιαστικά, ο κλώνος είναι ένας δίδυμος αδερφός με διαφορετική προσωπικότητα και χαρακτήρα σε σχέση με το «πρωτότυπο», απλώς με παρόμοιο DNA. Ακόμη και από άποψη εμφάνισης, θα μοιάζει αρκετά, αλλά όχι απόλυτα.

Οι δυνατότητες που αποδίδονται σήμερα στην γενετική, είναι υπερβολικές και αβάσιμες. Άλλωστε, για την ανάπτυξη της όλης παραφιλολογίας, υπεύθυνη δεν είναι τόσο η επιστήμη, όσο τρίτοι, που είτε προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την άγνοια του κοινού, είτε υποπίπτουν οι ίδιοι, από δική τους άγνοια, σε λανθασμένες εκτιμήσεις. Η κλωνοποίηση δεν μπορεί να δημιουργήσει τέλειους ανθρώπους! ούτε με το να αναπαράγει το DNA ενός νεκρού σημαίνει ότι κατορθώνει να τον επαναφέρει στη ζωή. Όσοι ονειρεύονται στο άμεσο μέλλον μια συνάντηση κορυφής μεταξύ Ιησού, Χίτλερ, Λένιν και άλλων ιστορικών προσωπικοτήτων, μάλλον θα πρέπει να αρχίσουν να προσγειώνονται στην πεζή πραγματικότητα.[ back ]