Back to Main

  Back to previous

 
  News

 
  Articles

 
  Press Room

 


 
  "Πανέμορφη" απάτη!
   Τρίτη 26 Οκτωβρίου 1999, Απογευματινή

Ρεπορτάζ : Γιάννης Βουτσάς

ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΩΑΡΙΑ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ Ο ΠΑΝΟΥΡΓΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

Σενάριο βγαλμένο από τα πιο εφιαλτικά και κακόγουστα ανέκδοτα της παγκόσμιας ανθολογίας θυμίζει η δημοπρασία ωαρίων μέσω του Διαδικτύου. Κι ενώ ο Αμερικανός φωτογράφος Ρον Χάρις φαίνεται ότι ανακάλυψε τον τρόπο για να αυξήσει σημαντικά τον τραπεζικό του λογαριασμό, η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί άναυδη και με αηδία τον κατήφορο του δείκτη ανθρωπίνων αξιών.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πως μια διαδικασία "μαγική" και βαθύτητα ανθρώπινη μετατρέπεται ? κυριολεκτικά ? εν μια νυκτί σε εμπόριο τύπου λαϊκής αγοράς, με όλα τα στοιχεία, μάλιστα, της αμερικανικής σαπουνόπερας: όμορφα πρόσωπα, πολύ χρήμα και άπειρες (και ανεκπλήρωτες) υποσχέσεις.

"Πέρα από τους πολλούς και σοβαρούς κινδύνους που κρύβει η πώληση των ωαρίων για τις γυναίκες που θα τα πάρουν, η όλη διαδικασία είναι υπερβολικά κακόγουστη και καταλύει κάθε έννοια σεβασμού στον ασθενή", επισημαίνει η εμβρυολόγος-γενετιστής, διευθύντρια του Ινστιτούτου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Έλενα Κοντογιάννη.

Είναι αυτό το μείζον πρόβλημα; Σίγουρα όχι, απαντά η κ. Κοντογιάννη, από τη στιγμή που μια τέτοια πράξη γεννά δύο τεράστια προβλήματα ηθικής και ασφάλειας.

Και μόνο το γεγονός όμως ότι όλα εστιάζονται στην εμφάνιση των μοντέλων που προβαίνουν σ' αυτήν την ενέργεια και όχι στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα και δεν μπορούν αποκτήσουν παιδί με άλλον τρόπο, αποτελεί ηχηρό χαστούκι στην ανθρωπιά και την ευαισθησία μας.

Από την πλούσια εμπειρία της, κ. Κοντογιάννη τονίζει ότι οι υποψήφιες λήπτριες είναι γυναίκες με μεγάλα προβλήματα υγείας, όπως είναι το ιστορικό παιδικού ή εφηβικού καρκίνου, η πρόωρη εμμηνόπαυση (υπάρχουν γυναίκες με εμμηνόπαυση στα 22 χρόνια τους, τονίζει η κ. Κοντογιάννη!), η προχωρημένη ηλικία για τεκνοποιία (άνω των 40 ετών) κ.λ.π.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η γυναίκα που καταφεύγει στην εμφύτευση ξένων ωαρίων είναι πολλαπλά ευάλωτη και συναισθηματικά φορτισμένη, εξηγεί η κ. Κοντογιάννη, γεγονός που επιβάλει μεγάλη προσοχή στη μεταχείρισή της. Με την πράξη αυτή, όχι μόνο καταπατείται η προσωπικότητα τη γυναίκας αλλά εκτίθεται και σε σοβαρούς κινδύνους.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αυτοί;

"Κανένας λόγος δεν έχει γίνει για το αν τα ωάρια προς πώληση έχουν ελεγχθεί ως προς την ασφάλεια τους", υπογραμμίζει η κ. Κοντογιάννη. "Δηλαδή εάν οι συγκεκριμένες κοπέλες έχουν υποβληθεί στους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλιστούν οι λήπτριες. Οι έλεγχοι αυτοί είναι πολυάριθμοι και εξειδικευμένοι και πρέπει να γίνονται οπωσδήποτε. Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η πιθανότητα ύπαρξης κάποιου μολυσματικού νοσήματος, αφού υπάρχει η περίοδος του παραθύρου, κατά την οποία ιός που έχει παρεισφρήσει στον οργανισμό δεν ανιχνεύεται".

Και το θέμα της ομορφιάς;

Αυτό για το οποίο έχει στηθεί ολόκληρη η παράσταση; "Αυτή είναι η μεγαλύτερη απάτη", τονίζει η κ. Κοντογιάννη, "καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ομορφιά μωρού που θα γεννηθεί από τα ωάρια ακόμα και της πιο εντυπωσιακής καλλονής. Ο λόγος είναι απλός: το γενετικό μας υλικό δεν καθορίζει σε καμιά περίπτωση την εμφάνιση μας σε βαθμό που να μπορεί να εγγυηθεί την ομορφιά.

Απλώς ορίζει ένα εύρος, μέσα στο οποίο θα κινηθεί η εμφάνισή μας. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει το γενετικό υλικό του πατέρα, γεγονός που όλοι αποσιωπούν με σαφή σκοπό να εξαπατηθούν οι εν δυνάμει λήπτριες".

[ back ]