Back to Main

  Back to previous

 
  News

 
  Articles

 
  Press Room

 


 
  Δεν υπάρχουν όμορφα και άσχημα ωάρια
   Τρίτη 26 Οκτωβρίου 1999, Ελευθεροτυπία

Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ-ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

ΓΕΝΕΤΙΣΤΕΣ: Το ότι μια γυναίκα έχει ωραία χαρακτηριστικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα κληροδοτήσει και στο παιδί της

Ανατριχίλα για τη δημοπρασία στο Ιντερνετ

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση της δημοπρασίας ωαρίων οχτώ μοντέλων, που άρχισε χθες στις ΗΠΑ μέσω Ιντερνετ! Όσοι όμως ελπίζουν πως η ένωση του σπέρματός τους με το ωάριο μιας καλλονής θα έχει αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πανέμορφου παιδιού απατώνται οικτρά??..

Όταν κάποτε μια πανέμορφη χορεύτρια ζήτησε από τον Μπέρναρ Σο να της κάνει ένα παιδί, ώστε να κληρονομήσει την ομορφιά της και την ευφυία του αυτός της απάντησε: "Και αν κληρονομήσει τη δική μου εμφάνιση και τη δική σου ευφυία;".

Βλέπετε η γενετική έχει τους κανόνες της και τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά!
Όπως εξήγησε στην "Ε" η εμβρυολόγος-γενετιστής Έλενα Κοντογιάννη, επιστημονική υπεύθυνος του Ινστιτούτου IVF & Genetics, το ότι μια γυναίκα έχει πολύ όμορφα χαρακτηριστικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα κληροδοτήσει και στο παιδί της, το οποίο, για παράδειγμα, μπορεί να μοιάζει στον πατέρα της! Επίσης η εμφάνιση ενός ανθρώπου είναι αποτέλεσμα συνδυασμού των γονιδίων και του πατέρα και της μητέρας. Ακόμη και αν και οι δύο έχουν πολύ όμορφα χαρακτηριστικά, αυτό δεν σημαίνει πως ο συνδυασμός των γονιδίων τους θα δώσει αρμονικά χαρακτηριστικά στο παιδί τους??

Αυτό που έχει σημασία στη δωρεά ωαρίων είναι να έχει πολύ καλή υγεία η δότρια, τόνισε η κ. Κοντογιάννη, να μην πάσχει δηλαδή από μολυσματικές νόσους ή γενετικές ασθένειες. Αλλά και οι λήπτριες ενδιαφέρονται πάνω απ' όλα να γεννήσουν ένα υγιές παιδί και όχι υποχρεωτικό όμορφο.

Η ιστορία αυτής της δημοπρασίας ωαρίων μοντέλων είναι ανήθικη, σημείωσε, καθώς, εκτός του ότι δίνει την ψεύτικη υπόσχεση της δημιουργίας ενός πανέμορφου παιδιού, εξευτελίζει ένα τόσο σημαντικό θέμα, όσο αυτό της δωρεάς ωαρίων, που προσφέρει τη χαρά της μητρότητας σε γυναίκες που αλλιώς είναι καταδικασμένες να παραμείνουν άτεκνες. Σήμερα, δωρεά ωαρίων γίνεται όταν:

Η μητέρα δεν έχει αρκετά ωάρια και αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε λόγω θεραπείας που είχε υποβληθεί στο παρελθόν (και συνήθως είναι χημειοθεραπεία, η οποία έχει αφήσει τις ωοθήκες σε όχι καλή κατάσταση και μη ικανές να παράγουν αρκετά ωάρια).
Η μητέρα είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 40 και τα ωάρια που παράγει είτε είναι κακής ποιότητας είτε είναι πολύ λίγα.
Η μητέρα αν και νεαρή, έχει φτάσει σε πρόωρη εμμηνόπαυση και παρ' ότι βρίσκεται σε ηλικία τεκνοποίησης δεν μπορεί να παράγει ωάρια.
Η μητέρα είναι φορέας μιας γενετικής νόσου ή χρωμοσωματικής ανωμαλίας, που φοβάται πως θα μεταδοθεί στο παιδί.
Υπάρχει σύνδρομο ωοθηκικής ανεπάρκειας.
Υπάρχει ενδομητρίωση με εστίες στην ωοθήκη και επιβαρύνεται η δημιουργία και η ποιότητα των ωαρίων.

Συνήθως, τόνισε η κ. Κοντογιάννη, οι δωρεές ωαρίων γίνονται για αλτρουιστικούς λόγους, είτε από κάποια συγγενή ή κάποια στενή φίλη. Και οι γυναίκες που δωρίζουν ωάρια δέχονται να υποβληθούν σε εξετάσεις, έτσι ώστε να πιστοποιηθεί πως δεν πρόκειται να μεταδώσουν στη γυναίκα που θέλουν να βοηθήσουν κάποια μολυσματικό νόσημα.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια ειδική νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη δωρεά ωαρίου. Η μοναδική επίσημη διάταξη στην Ελληνική νομοθεσία υπάρχει στον Αστικό Κώδικα στο άρθρο 1471, τροποποιημένο από το νόμο 1329 του 1983: Σύμφωνα με το νόμο αυτό, πατέρας θεωρείται ο σύζυγος της μητέρας. Και ο σύζυγος της μητέρας δεν μπορεί να αρνηθεί την πατρότητα του τέκνου, εφόσον έχει δώσει συγκατάθεση για τη σύλληψη μέσω τεχνητής γονιμοποίησης (τότε θεωρούσαν τεχνητή γονιμοποίηση τη σπερματέγχυση).

Το νομικό καθεστώς ποικίλλει από χώρα σε χώρα: Στην Ιταλία η δωρεά ωαρίων πληρώνεται και είναι νόμιμη διαδικασία, σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, απαγορεύεται, σε χώρες όπως η Αμερική η νομοθεσία αλλάζει από Πολιτεία σε Πολιτεία, στην Αγγλία επιτρέπεται, αλλά κάτω από αυστηρές προυποθέσεις.

Μάλιστα, πρίν από πέντε περίπου χρόνια είχε δημιουργηθεί θέμα στην Αγγλία, όταν στην εφημερίδα "Times" δημοσιεύθηκε αγγελία από αμερικανική μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπου προσέφεραν ωάρια γυναικών που ήθελαν να τα δωρίσουν με πληρωμή. Είχαν τότε προκύψει διάφορα ηθικά προβλήματα σχετικά με το κατά πόσο μια τέτοια διαδικασία μπορεί να γίνεται επ' αμοιβή.

Η δωρεά ωαρίων, σύμφωνα με την κ. Κοντογιάννη, είναι μια αλτρουιστική πράξη, μια πράξη προσφοράς στο άτεκνο ζευγάρι και έτσι και μόνο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πάντως διεθνώς αυξημένη ζήτηση ωαρίων, λόγω των νέων κοινωνικών δεδομένων. Όλο και περισσότερες γυναίκες επενδύουν στην καριέρα τους και καθυστερούν να παντρευτούν ή ξαναπαντρεύονται και θέλουν να αποκτήσουν παιδί μετά την εμμηνόπαυση. Υπάρχουν επίσης και αρκετές περιπτώσεις ζευγαριών που έχασαν το παιδί τους σε τροχαίο και θέλουν αποκτήσουν άλλο, ενώ είναι σε προχωρημένη ηλικία.

Η ζήτηση λοιπόν στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά την προσφορά. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλές πιέσεις και τον κίνδυνο, αν καθιερωθεί η εμπορευματοποίηση ωαρίων, να γίνεται εκμετάλλευση άπορων γυναικών.

[ back ]