Υγεία - Αλλοδαποί επιλέγουν τη χώρα μας διότι οι υπηρεσίες της είναι πιο φθηνές και το ίδιο αξιόπιστες
   Σάββατο 26 Ιουνίου 1999, Το Βήμα

Κάποιο συνάνθρωποί μας ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια για να έρθουν στη χώρα μας και να εμπιστευθούν την υγεία του στα χέρια Ελλήνων ιατρών.

Και όμως οι ξένοι έρχονται για ιατρικές εξετάσεις στην Ελλάδα

Προγραμματίζετε να κάνετε κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις; Ενδιαφέρεστε για εξωσωματική γονιμοποίηση ή προγενετικό έλεγχο. Επέμβαση καταρράκτη ή εμφύτευση δοντιών μήπως; Αντιμετωπίζετε με δυσπιστία τους έλληνες ιατρούς και τα εγχώρια ιατρικά διαγνωστικά κέντρα και "ψάχνεστε" στο εξωτερικό για να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα; Πως θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι ακριβώς το ίδιο μπορεί να σκέφτονται οι Άγγλοι, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι ή οι Αμερικανοί, με τη διαφορά πως για εκείνους μέσα στις πρώτες επιλογές τους βρίσκεται και η χώρα μας; Σας κάνει εντύπωση; Ε, λοιπόν, δεν είναι καιρός μέσα στο γενικότερο κλίμα δυσπιστίας, που τουλάχιστον έως και προ-διοξινών "εποχή" επικρατούσε για οτιδήποτε "made in Greece", να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε πως οι ιατρικές υπηρεσίες και εξετάσεις στη χώρα μας είναι το ίδιο καλές και αξιόπιστες αλλά και ότι επιπλέον κοστίζουν πολύ πιο φθηνά από ότι στις χώρες της Ευρώπης ή της Αμερικής; Γνωρίζετε ότι τη στιγμή που εμείς-δικαίως ναι-φωνάζουμε και παραπονούμαστε για τις τεράστιες ελλείψεις στη νοσοκομειακή υποδομή μας και τις ατέλειωτες ουρές στα εξωτερικά ιατρεία του ΙΚΑ, κάποιοι συνάνθρωποί μας ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια για να αφήσουν την "τύχη" της υγείας τους στα χέρια των ελλήνων ιατρών και των ιατρικών διαγνωστικών κέντρων;

Ανεξάρτητα με τις όποιες συνεργασίες και ανταποκρίσεις των πανεπιστημιακών κλινικών μας με τις αντίστοιχες του εξωτερικού και από τους κορυφαίους ιατρούς μας που (ως γνωστόν) διαπρέπουν είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό διαθέτοντας στο πελατολόγιό τους πολλά ξενόγλωσσα ονόματα, η χώρα μας φαίνεται πως σιγά σιγά αλλά σταθερά κερδίζει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων (και όχι μόνο) και στην επιστήμη της ιατρικής.

"Η ηλεκτρονική επικοινωνία διευκόλυνε πάρα πολύ τέτοιου είδους συναλλαγές τόσο με τα αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα όσο και με μεμονωμένους ασθενείς του εξωτερικού" λεει προς το "Βήμα" ο καθηγητής της Ιατρικής Γενετικής κ. Κωνσταντίνος Πάγκαλος και συνεχίζει: "Εμείς συνεργαζόμαστε περισσότερο με εργαστήρια της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως της Γαλλίας και της Ιταλίας. Από τη Γαλλία μας έρχονται εξετάσεις για πιστοποίηση πατρότητας όπου εκεί ο νόμος επιτρέπει τη συγκεκριμένη εξέταση μόνο κατόπιν δικαστικής αποφάσεως και από την Ιταλία που μας έρχονται τουλάχιστον 40 εξετάσεις τον μήνα για ανίχνευση του συνδρόμου Down-μέχρι πρότινος οι Ιταλοί έστελναν τις συγκεκριμένες εξετάσεις στην Αμερική και οι Γάλλοι στην Ελβετία.

Τα δείγματα των εξετάσεων μας στέλνονται αποξηραμένα με courier όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ασθενείς μας στην επαρχεία και εμείς απαντούμε άμεσα μέσω e-mail
".

Με δεδομένη την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται αλλά και τις διευκολύνσεις που προσφέρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας στην επικοινωνία, το ότι το κόστος των ιατρικών εξετάσεων στην Ελλάδα είναι κατά πολύ χαμηλότερο ( τόσο πού κατά περιπτώσεις μπορεί να φθάσει και στο 1/10 των αντίστοιχων τιμών του εξωτερικού) αποτελεί σαφώς έναν πολύ δελεαστικό παράγοντα.

"Εμείς έχουμε κατά μέσο όρο 5 με 6 περιπτώσεις ασθενών τον μήνα, που έρχονται κυρίως από την Αμερική, την Αγγλία και την Ιταλία, στην Ελλάδα για να κάνουν προεμφυτευτική διάγνωση και εξωσωματική γονιμοποίηση ή εξετάσεις για σύνδρομο Down " λέει η κυρία Έλενα Κοντογιάννη , εμβρυολόγος, γενετιστής και επισημαίνει πώς ένας από τους κυριότερους λόγους που επιλέγουν αυτοί οι ασθενείς να έρθουν στη χώρα μας είναι πως τους προσφέρουμε πολύ υψηλή ποιότητα υπηρεσιών σε πολύ χαμηλό κόστος, καθώς οι αντίστοιχες εξετάσεις στη χώρα τους μπορεί να κοστίζουν και δέκα φορές πιο ακριβά από ότι σε εμάς!

"Βέβαια υπάρχουν και πολλοί Ελληνοαμερικανοί που έρχονται εδώ για να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση σαφώς φθηνότερα και ταυτόχρονα το συνδυάζουν με το να βλέπουν τους συγγενείς τους ή να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές .Αυτοί με τη σειρά τους γίνονται ζωντανή διαφήμιση για τη χώρα μας, όταν γυρίζουν πίσω ευχαριστημένοι, έχοντας πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο παρελθόν επίσης είχαμε και ζευγάρια Τούρκων και Αιγυπτίων που έρχονταν να κάνουν στη χώρα μας εξωσωματική κυρίως, στις μουσουλμανικές χώρες όταν ο άντρας έχει πρόβλημα στειρότητας η θρησκεία απαγορεύει τη δωρεά σπέρματος".

Και βέβαια δεν είναι μόνο οι τομείς της γενετικής και της διαγνωστικής ιατρικής πόλος έλξης αλλοεθνών ασθενών στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι γνωστή στα πέρατα της Γης για ..."τα μάτια της"(και όχι μόνο). "Ειδικά στο τομέα των διαθλαστικών επεμβάσεων- του καταρράκτη, της μυωπίας και της πρεσβυωπίας- είμαστε πρωτοπόροι στις μοντέρνες τεχνικές από τις αρχές της δεκαετίάς του '80 και σήμερα θεωρούμαστε κορυφή" λεει προς "Το Βήμα" ο κ. Σπυρίδων Γεωργαράς, οφθαλμίατρος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφθαλμίων Φακών: "Τα 30 συνολικά οφθαλμολογικά κέντρα που υπάρχουν στη χώρα μας δέχονται τέτοιου είδους επεμβάσεις ασθενείς από όλα τα μέρη της Γης. Οι περισσότεροι έρχονται από την Αγγλία όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις λίστες των νοσοκομείων αλλά και χαμηλή ποιότητα των μοντέρνων επεμβάσεων που βασίζονται στην τεχνολογία . Έρχονται επίσης αρκετοί Γερμανοί, Αμερικανοί, Αυστραλοί και ένας σημαντικός αριθμός Ιταλών για τους οποίους το κόστος των επεμβάσεων στην Ελλάδα είναι κατά πολύ μικρότερο από ότι στη χώρα τους. Φυσικά έχουμε και πάρα πολλούς ασθενείς από Τουρκία. Ινδία, Αίγυπτο, Λίβανο, και γενικά πολύ κόσμο από Νότια Αφρική, αλλά αυτό θεωρείται αναμενόμενο".

Εκείνο όμως που φαίνεται να αποτελεί την έκπληξη της τελευταίας δεκαετίας, επισημαίνει ο Κ. Γεωργαράς, είναι πως όχι μόνο έρχονται πάρα πολύ ξένοι για επεμβάσεις στην Ελλάδα αλλά και ότι οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό επιλέγουν να έρχονται εδώ για επεμβάσεις και θεραπεία.

"Το ευχάριστο δεν είναι ότι όλο και περισσότεροι ξένοι ασθενείς έρχονται στην Ελλάδα αλλά το πώς οι Έλληνες δεν χρειάζεται να βγουν στο εξωτερικό" τονίζει και ο αναπληρωτής καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κώστας Τσιχλάκης, και συμπληρώνει ότι όταν δημιουργήθηκε στην Σουηδία το πρώτο κέντρο εμφύτευσης δοντιών ήταν φυσικό πώς όλοι όσοι ενδιαφέρονταν έπρεπε να ταξιδέψουν εκεί. Σήμερα όμως όχι μόνο δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν οι Έλληνες στο εξωτερικό, αλλά έρχεται εδώ, για τοποθετήσεις εμφυτευμάτων και τις σχετικές εξετάσεις, αρκετός κόσμος από το εξωτερικό κυρίως Ελληνοαμερικάνοι και Αυστραλοί. Στη διαμόρφωση αυτού του "ευνοϊκού" κλίματος όσον αφορά τις ιατρικές υπηρεσίες της χώρας μας συνέβαλαν κατά πολύ, όσο και αν αυτό ηχεί παράξενο, και οι ξένοι διπλωμάτες που υπηρετούν για κάποιο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, οι οποίοι( όπως μας επισήμαναν όλοι οι επιστήμονες),όταν γυρίζουν στη χώρα τους, γίνονται οι ...καλύτεροι "πρεσβευτές" της χώρας μας.