Back to Main

  Back to previous

 
  News

 
  Articles

 
  Press Room

 

 
Το ημερολόγιο μιας εξωσωματικής
Περιοδικό "Vita" Απρίλιος 2007
Δρ. Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

Το ημερολόγιο μιας εξωσωματικής

της Νίκης Ψάλτη

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν τα ζευγάρια πριν μπουν στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.  Τα «υπέρ», τα «κατά» και οι δυσκολίες της προσπάθειάς τους.

Σε πόσο χρονικό διάστημα μετά από την πρώτη σας επίσκεψή σε ένα κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι πιθανό να μείνετε έγκυος; Τι μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη των προσπαθειών, τι μπορεί να την επισπεύσει και πότε ενδέχεται να μείνετε έγκυος προτού καν φτάσετε στο στάδιο της εξωσωματικής; Για τις απαντήσεις σε αυτά τα σημαντικά ερωτήματα διαβάστε το «ημερολόγιο» μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης που ακολουθεί.  Το «ημερολόγιο» ξεκινά με την πρώτη επίσκεψη στο κέντρο εξωσωματικής και φθάνει έως τη σύλληψη του μωρού.

ΒΗΜΑ 1ο
Η επίσκεψη στο κέντρο
Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ Λίγο πριν ξεκινήσει η έμμηνος ρύση ή την πρώτη μέρα της περιόδου. Με αυτό τον τρόπο, θα έχετε όλο τον χρόνο «μπροστά σας», δεδομένου ότι οι πρώτες απαραίτητες εξετάσεις γίνονται στην αρχή του μηνιαίου κύκλου της γυναίκας.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης στο κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης, ο γυναικολόγος θα λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό γονιμότητας και των δύο συντρόφων. (τυχόν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, φλεγμονές των γεννητικών οργάνων κλπ.).
Πιθανώς να εξετάσει τη γυναίκα και με ένα διακολπικό υπερηχογράφημα, ώστε να έχει μια αρχική εικόνα του γενετικού της συστήματος (π.χ. ινομυώματα, ενδομητρίωση, πολυκυστικές ωοθήκες, αποφραγμένες σάλπιγγες κλπ.).
Εν συνεχεία ο γιατρός θα ορίσει το ελάχιστο των εξετάσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το «παζλ» της γονιμότητας του ζευγαριού.

ΒΗΜΑ 2ο
Οι πρώτες εξετάσεις
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 1 μήνας (αυτή είναι η μέση διάρκεια για την ολοκλήρωση των βασικών εξετάσεων γονιμότητας του ζευγαριού).
Αρχικά η γυναίκα θα κάνει ορμονικές εξετάσεις (FSH, LH, οιστραδιόλη ή και περισσότερες ορμόνες αν κριθεί απαραίτητο), την τρίτη μέρα του κύκλου της, μέσω των οποίων θα φανεί πόσο νεανικές είναι οι ωοθήκες της.
Ακολουθεί η υστεροσαλπιγγογραφία (ακτινογραφία της μήτρας με ταυτόχρονη διακολπική έγχυση σκιαγραφικού υλικού), που γίνεται από την στιγμή που θα τελειώσει η έμμηνος ρύση της γυναίκας έως και την 11η μέρα του κύκλου της.
Όσον αφορά τον άνδρα, η πρώτη εξέταση που θα κάνει -και η τελευταία, εφόσον το αποτέλεσμα είναι φυσιολογικό- είναι το σπερμοδιάγραμμα. Εάν όμως παρατηρηθούν προβλήματα στην ποιότητα ή την ποσότητα του σπέρματος, τότε ο άνδρας θα πρέπει να παραπεμφθεί στον ουρολόγο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι χρειάζεται θεραπεία (π.χ. ορμονική θεραπεία για τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος), τότε το ζευγάρι θα «χάσει» 1-3 μήνες, δεδομένου ότι αυτές οι θεραπείες είναι χρονοβόρες.

 

ΒΗΜΑ 3ο
Πριν την εξωσωματική

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 1-6 μήνες

Μετά τις πρώτες εξετάσεις, ο γιατρός θα εκτιμήσει αν χρειάζονται πρόσθετες εξετάσεις ή και θεραπευτικές επεμβάσεις. Πρέπει να τονιστεί ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι η μοναδική επιλογή του ζευγαριού. Είναι πιθανό μια γυναίκα να μείνει έγκυος πριν φτάσει στο στάδιο της εξωσωματικής. Εάν π.χ. έχει αποφραγμένες σάλπιγγες και υποβληθεί σε πλαστική των σαλπίγγων (είτε λαπαροσκοπικά είτε με ανοιχτό χειρουργείο), είναι πιθανό στη συνέχεια να μείνει έγκυος φυσιολογικά με τον σύντροφό της ή να συλλάβει με σπερματέγχυση (τοποθέτηση του επεξεργασμένου σπέρματος στη μήτρα με καθετήρα), εάν ο γιατρός κρίνει ότι μπορεί να ενισχυθεί ικανοποιητικά το σπέρμα του συζύγου. Οι παραπάνω παρεμβάσεις, όμως, πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ιδιαίτερα όταν η γυναίκα είναι άνω των 37 ετών.

ΒΗΜΑ 4ο
Το πρώτο στάδιο της εξωσωματικής

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2-3 εβδομάδες

Από τη στιγμή που θα αποφασιστεί ότι το ζευγάρι θα κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση, η γυναίκα θα πάρει φαρμακευτική αγωγή για τη διέγερση των ωοθηκών, ώστε να παράγουν πολλά ωάρια. Η αγωγή ξεκινά είτε τη 2η είτε την 21η μέρα του κύκλου.
Για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες (ανάλογα με την διάρκεια της αγωγής που έχει επιλεγεί) η γυναίκα κάνει μόνη της μια ένεση καθημερινά (στο μηρό ή στην κοιλιά). Παράλληλα, θα επισκεφτεί 3-4 φορές το κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης, ώστε να κάνει ορμονικές εξετάσεις αίματος, για να διαπιστωθεί πώς ανταποκρίνονται οι ωοθήκες της.

ΒΗΜΑ 5ο
Η ωοληψία και η λήψη σπέρματος
ΔΙΑΡΚΕΙΑ Μια μέρα
Όταν εκτιμηθεί ότι τα ωάρια της γυναίκας έχουν ικανοποιητικό αριθμό και μέγεθος, γίνεται η ωοληψία. Με μια ειδική βελόνη, ο γυναικολόγος λαμβάνει διακολπικά τα ωάρια. Η διαδικασία είναι απλή, γίνεται με ελαφριά νάρκωση (μέθη), δεν πονάει και δεν διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα (κατά μέσο όρο λαμβάνονται 9 ωάρια).
Την ίδια μέρα, ο σύζυγος θα δώσει σπέρμα, με το οποίο θα γονιμοποιηθούν τα ωάρια στο εργαστήριο.
Την επόμενη μέρα, το ζευγάρι ενημερώνεται απο το κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης για το πόσα ωάρια γονιμοποιήθηκαν (η πιθανότητα αποτυχίας είναι  1-2%).

ΒΗΜΑ 6ο
Η εμβρυομεταφορά
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 10 λεπτά (γίνεται 3 μέρες μετά την ωοληψία)
Δύο ή τρεις μέρες μετά τη γονιμοποίηση των ωαρίων, τα έμβρυα τοποθετούνται στη μήτρα της γυναίκας με τη βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα. Η διαδικασία είναι απλή και δεν απαιτείται νάρκωση.

 

BHMA 7o
H αναμονή για το τεστ κυήσεως

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 εβδομάδες

Το ζευγάρι περιμένει 2 εβδομάδες προκειμένου να διαπιστωθεί η κύηση. Αυτή η περίοδος είναι πολύ στρεσογόνος και μπορεί να χρειαστεί η ψυχολογική στήριξη του ζευγαριού.
Στο διάστημα αυτό η γυναίκα λαμβάνει προγεστερόνη, είτε σε χάπια είτε σε μορφή κολπικής κρέμας, ώστε να προετοιμαστεί το ενδομήτριο να δεχθεί τα έμβρυα.
Δύο εβδομάδες μετά, γίνεται το αιματολογικό τεστ κυήσεως, που είναι ο μόνος τρόπος να διαπιστωθεί αν η γυναίκα είναι έγκυος.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Ιάκωβο Σούση, γυναικολόγο - μαιευτήρα

 

 

[ back ]