Οι τράπεζες του μέλλοντός μας...
Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"
17 Σεπτεμβρίου 2006

Τι είναι, πώς λειτουργούν τα ιδρύματα συντήρησης βλαστικών κυττάρων

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Την τελευταία τριετία σχεδόν 3.500 χιλιάδες ζευγάρια στην Ελλάδα έχουν αποθηκεύσει σε ειδικές τράπεζες αίμα από τον ομφάλιο λώρο που συλλέγεται κατά την διάρκεια του τοκετού.  Ελπίζουν με αυτό τον  τρόπο να διασφαλίσουν την υγεία του παιδιού τους, καθώς το ομφάλιο αίμα περιέχει αρχέγονα κύτταρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση ασθενειών που ίσως εκδηλώσει στο μέλλον.

Για την ώρα λειτουργούν στην Ελλάδα μόνο ιδιωτικές τράπεζες για τη συντήρηση βλαστικών κυττάρων και μια δημόσια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η διαδικασία της συλλογής και αποθήκευσης από ιδιώτες μπορεί να φτάσει και τα 2.000 ευρώ , παρ' όλα αυτά πολλοί γονείς δεν σκέφτονται το κόστος.  «Η γυναίκα μου θα γεννήσει σε λίγο καιρό», λέει ο Πέτρος Αβραμέας.  «Μου είχε μιλήσει ένας συνάδελφος και έπειτα από αρκετή έρευνα αποφάσισα να το κάνω.  Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο, γιατί στο μέλλον θα έχει σίγουρα πολλές εφαρμογές».

Στην ιστορία, ωστόσο, υπάρχουν μερικές «λεπτομέρειες», που ορισμένες ιδιωτικές τράπεζες αποφεύγουν να συζητήσουν με τους γονείς.  Η Κατερίνα Σταυροπούλου Γκιόκα, διευθύντρια στο Γενικό Κρατικό Αθηνών και υπεύθυνη της Τράπεζας του Ιδρύματος Παραβιολογικών Ερευνών, εξηγεί: «Αν το παιδί εκδηλώσει αιματολογικό νόσημα, το αίμα που έχουν φροντίσει να κρατήσουν οι γονείς σε τράπεζα δεν έχει χρησιμότητα.  Κι αυτό γιατί τα κύτταρα αυτά φέρουν τις μεταλλάξεις της νόσου, οπότε θα χρειαστεί στην περίπτωση αυτή να γίνει μεταμόσχευση ξένων, υγιών κυττάρων».

Την παραπάνω θέση επιβεβαιώνει και ο Θοδωρής Χατζής, ειδικός μοριακός ερευνητής στην Οξφόρδη και διευθυντής στο «Μητέρα».

«Τα κύτταρα αυτά μπορεί να έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι απόλυτα υγιή κατά τη λήψη, όμως κατά την εφαρμογή τους έχει αποδειχθεί ότι με την πάροδο των χρόνων δεν σώζονται ακέραια και κατά κανόνα δεν επαρκούν για έναν ασθενή που ξεπερνά τα 50 κιλά.  Όσο για τη συμβατότητα με τους γονείς, ποτέ δεν γίνεται επιτυχής μεταμόσχευση με 50% συμβατότητα μεταξύ δότη και λήπτη».

Η εμβρυολόγος-γενετίστρια Έλενα Κοντογιάννη σημειώνει ότι οι εξελίξεις της επιστήμης συνηγορούν υπέρ της χρήσης βλαστικών κυττάρων και ότι στο μέλλον πολλές εφαρμογές της ιατρικής πιθανόν θα αλλάξουν σημαντικά με τη χρήση τους.  Όπως εξηγεί, «αν τα κύτταρα αυτά έχουν αποθηκευτεί σωστά δε χάνεται πολύτιμος χρόνος, στην περίπτωση που τα χρειαστεί το παιδί.  Επίσης, τα βλαστικά κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο δεν έχουν εκτεθεί σε τοξικούς παράγοντες, όπως συμβαίνει με τα αντίστοιχα κύτταρα των ενηλίκων και μπορούν να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου και να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών».

Δωρητές αίματος

Τα τελευταία τρία χρόνια η δημόσια τράπεζα διατηρεί αποθηκευμένες 600 μονάδες αίματος που έχουν δωρίσει έλληνες γονείς.  Συνεργάζεται με παγκόσμια τράπεζα, με την οποία γίνεται ανταλλαγή δειγμάτων, όταν ένα άρρωστο παιδί χρειαστεί μεταμόσχευση.

«Οι μονάδες αίματος που τελικά αποθηκεύονται είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με αυτές που δωρίζονται και συλλέγονται», λέει η Κατερίνα Σταυροπούλου.  «Για να αποθηκευτεί το αίμα πρέπει να πληρείται σειρά προϋποθέσεων.  Πρέπει η λήψη να είναι σωστή και να γίνεται από ειδικούς.  Από τη συλλογή μέχρι τη φύλαξη δεν πρέπει να παρεμβάλλονται περισσότερες από 24 ώρες, ενώ πριν από την αποθήκευση απαιτείται σειρά ελέγχων».

Κανείς δεν διασφαλίζει ότι οι προϋποθέσεις αυτές τηρούνται πάντοτε, αφού δεν υπάρχει έλεγχος.

Η Ε.Ε. με οδηγία της ορίζει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των ιδιωτικών τραπεζών ομφαλίου αίματος.  Στην Ελλάδα, όμως η οδηγία δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στη νομοθεσία.

Ο Γρηγόρης Ρουμελιώτης, εκπρόσωπος ιδιωτικής τράπεζας ομφαλίου αίματος που εδρεύει στο εξωτερικό, διαβεβαιώνει ότι η εταιρεία του τηρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας και ότι τα συμβόλαια που υπογράφονται διασφαλίζουν τον γονέα ότι όλα θα πάνε καλά και πιστοποιείται ακόμη και ο κούριερ που κάνει τη μεταφορά.